Визнання України придатною для виноробства сприятиме розвитку цієї галузі - експерт

Визнання України придатною для виноробства сприятиме розвитку цієї галузі - експерт

Укрінформ
Для розвитку виноробної галузі всю Україну потрібно визнати придатною для виноробства.

Як повідомив у коментарі Укрінформу голова громадської спілки "Асоціація садівників, виноградарів та виноробів України" Володимир Печко, це розширить можливості розвивати виноробний бізнес, зокрема дасть змогу отримувати компенсацію за закладання виноградників.

"Ми маємо всю територію України визнати придатною для виноробства. Згідно з наказом Міністерства аграрної політики, для виноробства придатні лише кілька областей — Херсонська Миколаївська, Одеська, Закарпатська і Запорізька. Але річ у тім, що клімат змінюється. Придатні для виноробства території є і у Львівській, і у Тернопільській областях. Там є аборигенні сорти винограду, які придатні для виноробства саме в цьому регіоні", - сказав Печко.

Він зазначив, що вино з цих регіонів вже посідає на конкурсах виноробної продукції доволі високі місця.

Втім, розраховувати на державну підтримку винороби з областей, які не визнані придатними для виноробства, не можуть.

"Навіть та невеличка допомога з бюджету — компенсація за насадження, відшкодування за посадковий матеріал — не розповсюджується на всі області України. Наприклад, у Тернопільській області є підприємець, який буде в цьому році закладати 5 га виноградників за власний кошт. Якби йому відшкодували частину вартості посадкового матеріалу, він би заклав 10 га. У Львівській та Чернівецькій областях та сама ситуація", - наголосив голова асоціації.

Читайте також: Обсяги молока екстра-класу за 5 років збільшилися в 2,6 разу - Мінагро

Він також повідомив, що це питання буде обговорюватися 11 червня на запланованій нараді за участю в.о. міністра аграрної політики і продовольства, представників виноробних підприємств та асоціації садівників, виноградарів та виноробів України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-