Через судові атаки з ПриватБанку забрали десятки мільйонів доларів та євро

Через судові атаки з ПриватБанку забрали десятки мільйонів доларів та євро

Укрінформ
На фоні судових рішень навколо ПриватБанку за два останні місяці спостерігався відплив ресурсів, переважно в іноземній валюті: клієнти забрали з банку близько 137 млн доларів і 27 млн євро.

Про це в інтерв'ю НВ Бізнес сказала заступник голови правління ПриватБанку Галина Пахачук.

"Клієнти, що тримали валюту для заощадження, першими реагують на можливі коливання валютного ринку і переводять свої активи з банку в сейф. За два місяці ці клієнти забрали з банку близько 137 мільйонів доларів і 27 мільйонів євро", - сказала Пахачук.

За її словами, "весь цей інформаційний фон мав певне значення в квітні і травні, коли клієнти весь час чули з високих трибун про програні суди. На «судовий» інформаційний фон реагували далеко не всі — за ці два місяці був відтік ресурсів в основному в іноземній валюті".

Пахачук також зазначила, що у банку не дуже утримували таких клієнтів. Скорочення частки дорогих валютних пасивів було стратегією фінустанови з 2017 року.

Читайте також: Пов’язані з Коломойським компанії винні ПриватБанку 240 мільярдів

Як повідомляв Укрінформ, у грудні 2016 року уряд України за пропозицією Нацбанку й акціонерів ПриватБанку, найбільшими з яких на той час були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови. Банк перейшов у державну власність, на його докапіталізацію загалом держава витратила понад 155 млрд грн.

Втім, 18 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд міста Києва, розглянувши справу за позовом бізнесмена Ігоря Коломойського до НБУ, Кабінету міністрів, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку. Розгляд цієї справи тривав із червня 2017 року. В Окружному адміністративному суді Києва пояснили своє рішення про визнання незаконною націоналізацію ПриватБанку тим, що відповідачі в цій справі не довели правомірність віднесення банку до категорії неплатоспроможних.

Загалом в судах, як в Україні, так і за кордоном, знаходяться близько 240 справ, пов’язаних з націоналізацією ПриватБанку і боргами його колишніх власників за кредити рефінансування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-