Пов’язані з Коломойським компанії винні ПриватБанку 240 мільярдів

Пов’язані з Коломойським компанії винні ПриватБанку 240 мільярдів

Укрінформ
Компанії, на які за кілька місяців до націоналізації ПриватБанку були переоформлені кредити колишніх власників, на сьогодні винні банку 240 млрд гривень.

Про це в інтерв'ю НВ Бізнес сказала заступник голови правління ПриватБанку Галина Пахачук.

"Компанії, на які були переоформлені кредити за колишніх власників банку буквально за кілька місяців до націоналізації, сьогодні винні ПриватБанку 240 мільярдів гривень", - сказала Пахачук.

Вона уточнила, що компанії, ймовірно підконтрольні колишнім власникам банку, на сьогодні в гривневому еквіваленті винні банку 240 мільярдів гривень.

"212 мільярдів (гривень - ред.) з них — це підтверджені аудиторським висновком кредити плюс відсотки, які нараховані, але не отримані. І відповідно, коли зростає курс, збільшується і зобов’язання за валютною позицією", - пояснила Пахачук.

Як повідомляв Укрінформ, у грудні 2016 року уряд України за пропозицією Нацбанку й акціонерів ПриватБанку, найбільшими з яких на той час були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови. Банк перейшов у державну власність, на його докапіталізацію загалом держава витратила понад 155 млрд грн.

Читайте також: ПриватБанк звинувачує екс-власників у відмиванні $470 мільярдів - Atlantic Council

Втім, 18 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд міста Києва, розглянувши справу за позовом бізнесмена Ігоря Коломойського до НБУ, Кабінету міністрів, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку. Розгляд цієї справи тривав із червня 2017 року. В Окружному адміністративному суді Києва пояснили своє рішення про визнання незаконною націоналізацію ПриватБанку тим, що відповідачі в цій справі не довели правомірність віднесення банку до категорії неплатоспроможних.

Загалом у судах, як в Україні, так і за кордоном, знаходяться близько 240 справ, пов’язаних з націоналізацією ПриватБанку і боргами його колишніх власників за кредити рефінансування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-