Штучний дефолт зупинив би економічну підтримку України з боку Заходу — представник ЄК

Штучний дефолт зупинив би економічну підтримку України з боку Заходу — представник ЄК

Укрінформ
Ідея оголошення Україною дефолту за зовнішніми зобов’язаннями є небезпечною, адже ситуація в країні зараз не вимагає такого кроку. Отже, дефолт міг би бути оголошений за політичними мотивами, і це - найгірший сценарій.

Таку думку висловила директор з питань міжнародних економічних відносин і глобального управління Генерального директорату Європейської Комісії з економічних та фінансових справ Єлена Флорес на семінарі, присвяченому економічному розвитку України, який відбувся у Брюсселі. Захід був організований під егідою Офісу зв’язку українських аналітичних центрів у Брюсселі спільно з аналітичним центром Брейгель та Київським Центром економічної стратегії.

Саме так Єлена Флорес відповіла на запитання кореспондента Укрінформу, які наслідки могло б мати для України оголошення дефолту, ідею якого у впливовому європейському виданні нещодавно озвучив український бізнесмен Ігор Коломойський.

"Якщо в поточних умовах якимось чином буде допущений дефолт – все, що було досягнуто у минулі роки, буде зруйновано вже наступного дня. Якщо говорити простою мовою, ціна буде дуже високою. Прискорене та штучне зниження вартості активів, падіння рівня життя, висока інфляція і відсутність доступу до зовнішніх кредитних грошей. І, зрозуміло, жодних інвестицій, в умовах непевності, нестачі довіри та ненадійності", - зауважила представник Єврокомісії.

Вона наголосила, що ситуація штучного дефолту виглядатиме навіть гірше, ніж була б за умови вимушеного припинення обслуговування боргових зобов’язань, спричиненого економічними негараздами.

"Зараз країна не потребує суттєвого коригування макроекономічного курсу, тож в такому випадку йтиметься про певний політичний вибір. Це буде сприйматися навіть гірше" - сказала Флорес.

Вона окремо зауважила, що навіть необхідність сплачувати зобов’язання за боргами цьогоріч не ставить Україну в критичну ситуацію, яка могла би спричинити дефолт.

"В тому, що стосується боргів – Україні важливо дотримуватися такої макроекомічної політики, яка вже була запроваджена, зараз варто лише дотримуватися цього шляху. Україна зараз не стоїть перед необхідністю впроваджувати якісь величезні уточнення у зв’язку із боргом. Він послідовно зменшувався з 2016 року, коли був на рівні 80 відсотків від ВНП. Зараз він на рівні 60 відсотків – це також багато, але цей борг - на траєкторії зниження, і треба цієї траєкторії дотримуватися", - висловила переконання європейський економіст.

Читайте також: Оголошення дефолту спричинить неконтрольовану інфляцію — Прем'єр

Вона підкреслила, що в цій ситуації для України дуже важливо зберегти доступ до зовнішньої фінансової підтримки.

"Абсолютно важливо, щоб країна надалі мала доступ до зовнішньої підтримки, наприклад, від МВФ, від ЄС, з приватних ринків, - за прийнятною, а не за найвищою ціною. Але така поміркована ціна можлива лише за умови та в результаті фінансової стабільності та реформ", - зауважила представник Єврокомісії.

Як повідомлялося, олігарх Ігор Коломойський в інтерв'ю виданню Financial Times заявив, що у відносинах з міжнародними кредиторами Україна має наслідувати приклад Греції й оголосити дефолт.

Згодом секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Данилюк заявив, що Президент Володимир Зеленський не розглядає варіант оголошення Україною дефолту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-