Леонід Гребінський, голова правління АТ «КРИСТАЛБАНК»
Найбільший попит наших клієнтів сформований у сфері іпотечних кредитів
PR 29.05.2019 14:57

Незалежне рейтингове агентство IBI-Rating підвищило кредитний рейтинг КРИСТАЛБАНКу на один щабель, присвоївши оцінку на рівні uaA + зі стабільним прогнозом. Аналітики відзначають, що банк істотно зміцнив свої позиції на ринку і демонструє високу динаміку розвитку. Станом на 1 квітня 2019 року кредитний портфель фінустанови перевищив 378 мільйонів гривень.

Голова правління КРИСТАЛБАНКу, лауреат конкурсу «Людина року - 2018» у номінації «Фінансист року» Леонід Гребінський розповів нашому агентству про ситуацію в банківській сфері, напрями розвитку банку, унікальні іпотечні і депозитні програми для клієнтів.

- Як ви оцінюєте ситуацію в банківській сфері України?

- Банківська система України продовжує успішно відновлюватися після подій 2014 року. За підсумками 2018 року банки змогли показати рекордне зростання прибутку, що краще за інші показники говорить про стан справ. І ця тенденція тільки посилюється. У I кварталі 2019 року чистий прибуток банківського сектора збільшилася у півтора раза.

- Що в основі збільшення кредитного рейтингу КРИСТАЛБАНКу?

- Ми демонструємо високу динаміку розвитку. Так, на 1 квітня 2019 року процентний прибуток склав 40,8 млн грн, комісійний - 13,5 млн грн.

Високі показники розвитку позитивно позначилися на збільшенні кредитних рейтингів банку на один щабель. Нещодавно незалежне рейтингове агентство IBI-Rating присвоїло КРИСТАЛБАНКу оцінку на рівні uaA + зі стабільним прогнозом.

Як зазначили аналітики IBI-Rating, за останні роки банк суттєво зміцнив свої позиції на ринку. Високі рейтингові оцінки обумовлені достатнім показником капіталізації, незначним рівнем проблемної заборгованості, достатніми показниками ефективності і прибутковою операційною діяльністю, а також багатьма іншими чинниками.

- Як високий ріст процентного доходу впливає на відновлення кредитування?

- Тільки позитивно. Це загальна тенденція для банківського сектора, який починає виконувати свою головну функцію - кредитування реального сектора економіки. У I кварталі 2019 року в цілому по банківській системі кредитування фізичних осіб зросло на 5,8%, або на 34,4% рік до року.

Наш банк також активно нарощує кредитування. Ми чудово розуміємо, що наші клієнти потребують залучення додаткових фінансових ресурсів для поліпшення якості життя, якщо говорити про приватних осіб, і для розвитку своїх бізнес-проектів, що стосується підприємств.

Станом на 1 квітня 2019 року кредитний портфель КРИСТАЛБАНКу становив 378,27 млн ​​грн, і ця цифра продовжує збільшуватися. Найбільша частка, близько 80% виданих коштів, доводиться на фізичних осіб. На даний момент це найдинамічніший сегмент кредитування, викликаний пожвавленням споживчого попиту в Україні.

- Які сектори кредитування КРИСТАЛБАНК відносить до пріоритетних?

- Для КРИСТАЛБАНКу важливі абсолютно всі напрямки з розвитку кредитних операцій. Але зараз найбільший попит з боку наших клієнтів сформований у сфері іпотечного кредитування. В останні роки в Україні можна було спостерігати будівельний бум. Будівельні компанії зводили все більше житла, і люди з готовністю перебиралися в нові якісні та просторі квартири.

Ми бачимо для себе певну місію в підтримці купівельного попиту на житло. З одного боку, за допомогою іпотечних кредитів громадяни можуть розраховувати на поліпшення житлових умов, підвищення якості життя. З іншого - це підтримка будівельної сфери, яка, як відомо, є локомотивом для багатьох суміжних галузей.

- У чому секрет затребуваності іпотечних програм вашого банку?

- У нашому банку можна отримати кредити для придбання житла на одних з найбільш привабливих умовах на ринку. Це стало можливо завдяки тісному співробітництву з будівельними компаніями. Так, нещодавно КРИСТАЛБАНК уклав договір про співпрацю і запровадив кращі умови кредитування фізосіб на покупку квартир у комфортному і сонячному житловому комплексі Svitlo Park. Продовжуючи співпрацю з флагманом будівництва - компанією «Київміськбуд», на сьогоднішній день за допомогою кредиту можна придбати будь-яку квартиру у всіх комплексах забудовника, а їх зараз близько 25 у всіх районах Києва, а це тисячі квадратних метрів нового комфортного і, завдяки банківському кредиту, доступного житла.

- Головна перевага цієї кредитної програми?

- Наші клієнти можуть оформити кредит за ставками від 0,01% річних. При цьому термін кредитування становить до 20 років. Відразу зазначу: банк не стягує щомісячні або будь-які інші приховані комісії. Крім того, позичальники можуть достроково погасити кредит в будь-який зручний для них час. Залишилося лише вибрати квартиру або в будь-якому комплексі від «Київміськбуду», або в одному з 23 будинків у ЖК Svitlo Park.

Наш банк також уклав договір про співпрацю і запровадив найкращі умови кредитування на покупку житла в житловому комплексі, що будується в м. Дніпро, на вулиці Костомарівській, 1а.

- Зростання кредитування вимагає серйозної ресурсної бази. За рахунок чого банк кредитує своїх клієнтів?

- По-перше, у КРИСТАЛБАНКу високі показники з капіталізації. Це, до речі, стало однією з причин підвищення нашого кредитного рейтингу. По-друге, банк має високу репутацію, що дозволяє залучати кошти як від фізичних, так і від юридичних осіб.

- Чим ви пояснюєте значне зростання кількості вкладників?

- У нас є унікальні депозитні продукти для наших потенційних клієнтів. Наприклад, за умовами депозитного вкладу «Кришталева сімка», клієнти можуть розмістити тимчасово вільні кошти терміном на 7 днів з подальшою автоматичною пролонгацією на аналогічний термін до 12 разів (91 день). При цьому ставка за цим вкладом на термін від 85 до 91 дня складає 19% річних. Для довгострокового заощадження коштів існує приваблива лінійка депозитів - як у національній, так і в іноземній валюті.

- Програми соціальної відповідальності. Що може розповісти про них КРИСТАЛБАК?

- Наш банк постійно реалізовує соціальні проекти. Серед них - підтримка хокейної команди «Чайка». З 2016 року ми також підтримуємо благодійний проект Kids Autism Games.

З інших соціальних проектів я б також відзначив проведення з ініціативи банку конкурсу дитячого малюнка «Місто мрії». Малюнок переможця був продубльований майстрами художнього розпису на стіні розміром 50 кв. м.

Ірина Тодоренко, Київ

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-