Зеленський підтримує відтермінування запуску оптового енергоринку

Зеленський підтримує відтермінування запуску оптового енергоринку

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський підтримує відтермінування запуску оптового ринку електричної енергії.

Про це сказав представник Президента в Кабміні Андрій Герус на засіданні Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Позиція нового Президента в даному випадку – не займатися політикою. Він, звичайно, до цієї реформи не має ніякого відношення, але як відповідальна людина та гарант Конституції він звичайно що підтримує перенесення (запуску - ред.) цього нового ринку, для того щоб підготуватися, для того щоб зробити цю реформу якісною», - зазначив Герус.

Представник Президента в уряді сказав, що також підтримує необхідність відтермінування запуску енергоринку.

«Моя позиція, що треба дати більше часу. Моя позиція була – перенести його на рік, але й на три місяці – це теж спосіб врятувати ситуацію», - сказав Герус.

Він окремо зупинився на проблемних моментах, які унеможливлюють початок функціонування цього ринку з 1 липня.

«По-перше, це перехресне субсидіювання. Стаття закону чітко говорить, що воно має бути ліквідоване до нової моделі ринку. Перехресне субсидіювання не ліквідовано, а тільки нарощувалося за останні роки. Наступне - це борги, маємо проблему, що накопичуються нові борги і є дуже поганий рівень платежів», - сказав представник Президента.

Читайте також: Україні слід перенести запуск ринку електроенергії - Світовий банк

Ще одним проблемним аспектом, на його думку, є питання конкуренції. «Звичайно, що найбільші учасники ринку – дві групи компаній, які сумарно контролюють 90 відсотків виробництва. Нічого не відбулося для побудови справжньої конкуренції на цьому ринку», - пояснив представник Президента в Кабміні.

За його словами, проблемою є також відсутність належної нормативно-правової бази. «Так, за місяць до впровадження нового ринку у нас немає всієї нормативно-правової бази, яку мають розуміти навіть некваліфіковані учасники ринку – постачальники або споживачі», - наголосив Герус.

Як повідомлялося, Світовий банк рекомендує Україні перепланувати запуск енергоринку на 1 жовтня 2019 року.

Сам Герус наприкінці квітня заявляв, що запуск нового ринку електричної енергії слід перенести на рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-