Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Західний механізм комплексного планування життя: кому і для чого потрібен в Україні?

Західний механізм комплексного планування життя: кому і для чого потрібен в Україні?

Блоги
Укрінформ
Найбільшою перевагою планування є спокій та упевненість у будь-яких обставинах

Усі ми пам’ятаємо класика з його «людина смертна, але це було б ще півбіди. Погано те, що вона іноді раптово смертна, ось у чому фокус!»

Але процес комплексного планування життя, бізнесу й правонаступництва – це не лише про раптовий відхід у вічність. Заможні європейці й американці користуються підходом комплексного планування щодо розпорядження їхніми активами, рухомим та нерухомим майном і за нормальних умов, і у випадку їхньої неспроможності це робити.

Однак у левовій частці країн термін «estate planning» зводиться все ж до налагодження всіх процесів і написання заповіту у випадку настання непередбачуваних обставин. Хоча значно досконалішим є механізм планування і в умовах розвитку бізнесу, що передбачає і страхування, і оптимізацію бізнес-процесів, і момент правонаступництва, і момент захисту активів.

Саме тому більшість «сильних світу цього» тяжіє до такого собі професійного, комплексного аутсорсу, що допоможе їм влагодити всі процеси в цьому житті, навіть ті, що стосуються чогось особистого.

А загалом відсутність хаосу у справах і планах не лише пасує серйозним людям, але й оптимізує їхню продуктивність і результативність, відповідно. Тому наразі практика планування дедалі впевненіше починає крокувати й у напрямку нашої держави.

Типовий портрет людини, яка на Заході вдається до такого планування

Людина, яка має нерухомість і корпоративні права інколи у декількох країнах світу і бажає мати впевненість у своєму майбутньому, а також близьких та рідних. Її ключова мотивація полягає у двох аспектах. Перший – оптимізувати процес розпорядження ресурсами та їх захист. Другий – бажання розпорядитися своєю власністю й активами на користь сім’ї на випадок непередбачуваних обставин.

Що передбачає вдосконалене поняття «estate planning»?

Ключове нововведення, яке ми пропонуємо, – це оптимізація бізнес-процесів, заповіти, страхування й особливо актуальний для України антирейдерський пакет.

Оптимізація передбачає супроводження бізнесу на всіх етапах – від моменту відкриття до процесу розвитку та розширення, передбачає адаптацію під законодавчі зміни, вихід на міжнародний рівень, зміну напряму діяльності тощо. Все залежить від конкретної ситуації, але незмінним залишається те, що коли за всі процеси відповідає одна команда – значно простіше скоординуватися та розвивати справу послідовно та чітко.

Важливо у форматі реального часу допомагати оптимізувати бізнес, операції з нерухомістю, будь-яку іншу діяльність. Таке планування допоможе організувати всю документацію, призначити розпорядників і довірених осіб, виявити та виправити наявні помилки й оптимізувати недосконалі процеси.

Тепер, що стосується непередбачуваних ситуацій. Окрім класичного «майнового» заповіту, є ще багато моментів, які можна врегулювати.

Зокрема, документи, що стосуються правонаступництва, можуть містити інструкції для передачі моральних цінностей (релігія, освіта, наполеглива робота тощо) на додаток до матеріальних. Також можуть визначати моменти щодо надання допомоги, якщо людина перебуває у стані неспроможності, щодо визначення опікуна та розпорядника спадку для неповнолітніх дітей.

Заздалегідь складені документи також фіксують допомогу членам сім'ї з особливими потребами, без порушення умов державних пільг, передбачають допомогу для близьких, які можуть бути безвідповідальними щодо грошей, або для тих, хто потребуватиме майбутнього захисту від кредиторів.

Убезпечитись від «класичного» сценарію

Звісно, ми всі схильні довіряти нашим бізнес-партнерам. І, напевно, це правильно. Але варто пам’ятати, що реалії стали не однією основою сценарію для фільму, коли один із партнерів зненацька помирає, а інший… лишає його родину без спадку.

Так, це не про наших партнерів. І так, нам не хочеться навіть думати про такі речі. Але все ж таки перестрахуватися зайвим не буде.

До речі, про страхування

Така послуга теж є частиною спокійного, стабільного життя, до якого ми всі прагнемо.

Наразі можливим є страхування життя. Мета – забезпечити вашу сім'ю у разі смерті. Таку ж мету переслідує й страхування доходу від інвалідності. Така опція дає змогу замінити ваш дохід, якщо у якусь мить ви не зможете працювати через хворобу або травму. Окрім того, комплекс планування життя передбачає і «класичні» послуги страхування – бізнесу, нерухомості тощо.

Українські особливості: антирейдерський пакет

Ні для кого не є таємницею, що захист права власності в Україні стоїть мало не на одному з найнижчих рівнів у Європі. А тому думати про захист власної справи треба ще з моменту її реєстрації та початкового убезпечення від відчуження майна, закінчуючи захистом у разі настання критичної ситуації.

Механізми захисту й оперативність реакції мають бути максимально передбачені в договорі. Так само, як і підтримка медіа висвітлення ситуації за потреби.

Чому комплексний підхід?

Насамперед це, звісно, економія часу, адже не треба звертатися до окремих спеціалістів. І навіть якщо виникає така потреба – їх пошук і залучення може виконувати та сама команда, що й займається комплексним обслуговуванням. Західні бізнесмени цінують свій час, як ключовий актив. Наразі такий підхід стає дедалі притаманним і для заможних українців.

Наступна перевага – менше коло осіб, які мають доступ до інформації.

Коли всіма даними володіє лише відносно невелика група людей – це мінімізує ризики порушення конфіденційності, та й загалом спрощує комунікацію. Окрім того, безумовно, діє фактор нижчих цін на комплекс послуг, адже значно простіше займатися різними аспектами однієї справи, аніж вести якусь частину в напівзамкненому доступі до реального стану справ. Тобто коли фінансами займається одна команда, особистими справами – друга, а оптимізацією оподаткування – третя. Відсутність зайвої бюрократії всередині команди-управлінця, між власниками бізнесу й ТОП-менеджерами значно покращує раціональність прийняття рішень.

Що ще важливо?

Складений одного разу план має системно переглядатися й оновлюватися, залежно від фінансового розвитку та ситуації в країні – змін законодавства, політичних реалій.

Адже у великому бізнесі й у передачі серйозних активів і пасивів одна невелика помилка у документах може спричинити багато клопотів людині та її близьким.

Підбиваючи підсумки, зазначу: найбільшою перевагою планування є спокій та упевненість, що за настання будь-яких обставин у людини все налагоджено та працює за тією системою, яка її влаштовує. Наразі в Україні планування теж починає користуватися попитом, але наш бізнес усе ще потребує виховання та підтримки цієї культури. 

Вадим Попко, кандидат юридичних наук

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-