Луценко назвав три

Луценко назвав три "корупційні дірки", через які держава втрачає гроші

Відео
Укрінформ
В Україні залишаються три основні корупційні проблеми.
Про це розповів генеральний прокурор України Юрій Луценко у відео на Facebook.

"За ці три роки ми маємо 2876 вироків корупціонерам, яких закон дозволяє заарештовувати і засуджувати в Генеральній прокуратурі. Також ми маємо 125 млрд грн, які повернуті від корупціонерів до державного бюджету", - зазначив Луценко.

Він наголосив, що після Майдану була закрита "колосальна дірка, через яку виливалися мільярди з державного бюджету — державні закупівлі". Завдяки системі ProZorro вони стали автоматизованими, комп'ютерними.

За його словами, ще одне корупційне джерело - Нафтогаз України. Луценко зазначає, що за ці роки було зроблено дуже багато, щоб припинити розкрадання через так звані спільні підприємства, через прокладки між Росією і Україною, через подвійну ціну на газ і т.д.

Вдалося подолати розкрадання під час повернення ПДВ за експортні контракти. Також, він зазначив, що буквально місяць тому урядом Гройсмана було закрито можливість для корупції через доступ до ліцензій.

Читайте також: За посаду генпрокурора "прогинати хребта" не буду - Луценко

Водночас, за його словами, залишилися відкритими ще три найбільших проблеми. Перша — це збиткові державні підприємства. За статистикою, каже Луценко, офіційно половина з них не прибуткові, а третина — збиткові. "Це означає, що дві третини цих підприємств працюють не на державу. Для держави вони збиткові, або не прибуткові", - додав він.

Також, він звернув увагу, що велика проблема існує із корупцією на митниці.

“За оцінкою спеціалістів, 30% доходів від митниці знаходяться в тіні. Простіше кажучи, розкрадаються. Тому електронний сканер, електронна система обліку, зв’язок з нашими партнерами по операціях експорту-імпорту в усьому світі та інші заходи, про які добре відомо спеціалістам, - питання політичної волі від нової влади", - зазначив Луценко.

Третя проблему, на якій наголошує Луценко, це рейдерство, яке розквітло через те, що в свій час був прийнятий закон, який дозволив комунальним підприємствам займатися питаннями реєстрації.

“Закриття цих трьох дірок дозволить українському кораблю вийти в море. Я впевнений, що співпраця Президента, Верховної Ради, правоохоронних органів остаточно мають закрити джерела корупції в Україні”, - підсумував генеральний прокурор України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-