“Зроблено в Україні”. Гастрономічна виставка у Нідерландах

“Зроблено в Україні”. Гастрономічна виставка у Нідерландах

Репортаж
Укрінформ
Чим українські компанії дивують європейський ринок

Мед зі смаком імбиру, моркви та кураги, новий вид морозива, яке нагрівається в руках. Все це українці представили на міжнародній виставці в Амстердамі.

У Нідерландах стартувала міжнародна щорічна виставка PLMA “World of Private Label” (“Світ власних торговельних марок” – ред.). На два дні виставковий цент RAI в Амстердамі перетворюється на справжній рай для виробників, постачальників і споживачів. Це спеціалізована виставка. Її головна мета – дати змогу виробникам з усього світу голосно заявити про себе та свій продукт, зустрітися з представниками оптової й роздрібної торгівлі та підкорити ринок ЄС. Щороку виставку відвідують понад 15 000 фахівців із понад ста країн світу, представники торгових і спеціалізованих мереж, дистриб'ютори й оптовики, імпортери та експортери. У міжнародній виставці участь взяли понад 10 українських компаній. Тож, чим вражали українці – дізнавався Укрінформ.

ГАСТРОНОМІЧНИЙ РАЙ 

Сири, ковбаси, пасти, соуси, м’ясо, хліб, піца, солодощі, синій чай… Виставковий центр RAI в Амстердамі нагадує великий супермаркет. Усюди щось нарізується, кипить, смажиться…

Виробники з усього світу з’їхалися, щоб продемонстрували свою продукцію, знайти нових партнерів та клієнтів і готові на все, щоб тільки привернути увагу до своєї ятки. Головне для них – у будь-який спосіб привабити клієнтів та встановити контакт із торговельними мережами.

Йду на запах. Потрапляю на цілу вулицю з італійської смакоти, аж раптом мене відволікають хлопці з Угорщини і пропонують скуштувати продукцію їхньої компанії Lepenyes. Просто з грилю протягують шматочок хрусткого смаколика із сиром.

“Ось так, при -18, виглядає заморожена продукція. А ось так, уже в мене на грилі. Усе дуже просто: витягаєш з холодильника, 6-9 хвилин на грилі – й готово. Якщо немає грилю – 3 хвилини в мікрохвильовій печі. У нас є 14 різних смаків. Зі свининою, курятиною, і звісно, для вегетаріанців”, – говорить Ніл.

На професійній міжнародній виставці хлопці Девід та Ніл з Lepenyes уперше. Кажуть, компанія вже почала експорт продукції в Румунію, Словаччину та скандинавські країни, і вони наразі шукають бізнес-партнерів.

“Ми співпрацюємо, продаємо свою продукцію з етикеткою інших марок. Ми адаптуємо продукт під клієнта, і потім вже його продають різні магазини”, – пояснює Девід.

Поруч із хлопцями з Угорщини – італієць, співаючи та пританцьовуючи, готує піцу. Іспанці нарізують на дегустацію свій національний делікатес – сиров'ялене свиняче стегно. Вже на іншій харчовій вулиці готують стейк із телятини. Та я не відволікаюся на всі ці пахощі й прямую до українців.

РИБА І СОУСИ

І ось нарешті – стенд із яхтами на морі, рибою та українським прапором. Це компанія  “Флагман Сіфуд” (“Flagman Seafood”). На ринку вони вже 20 років, займаються рибною продукцією. Морепродукти пропонують на європейські ринки, співпрацюють зі США. Мають дуже широкий асортимент: консерви, в’ялена риба, лосось, форель, копчена риба. Загалом – понад 300 позицій риби з різних країн світу: України, Норвегії, Ісландії, Іспанії, Данії, Швеції, Франції, Нідерландів.

“У нас є широкий асортимент продукції. Лосось, форель, оселедець маринований, кілька, ікра лосося, також ікра мойви”, – розповідає менеджер зовнішньої економічної діяльності Марина Лукашова.

Поковтавши слинку біля вітрини, йду шукати мою найбільшу слабкість – томати та соуси. В України на виставці немає, як в італійців, своєї цілої вулиці. Тож, щоб подивитися українську продукцію, її спочатку треба відшукати. Озброївшись картою, бігаю павільйонами – і ось він, соус.

“Луцьк фудз” (“Lutsk Foods”) на ринку вже понад 20 років. Знаходиться компанія у Волинській області, в Луцьку. Вона спеціалізується на виробництві та продажі томатних соусів, пасти, аджики, натуральних і столових оцтів. Участь у виставці в Амстердамі беруть уже вчетверте.

“Це спеціалізована виставка, люди всі приходять зацікавлені, немає роззяв тут. Активно розвивати експорт ми почали 5 років тому з європейського ринку — Німеччини, Нідерландів. На нідерландському ринку наша продукція – вже 4 роки. У нас кілька клієнтів і ми маємо сподівання, що після цієї виставки їхня кількість збільшиться саме в Голландії”, – розповідає директор із маркетингу та продажів Павло Мєлєхов.

“Ми націлені на мережевих клієнтів”, – доповнює Павла колега, директор з експорту Василь Стрільчук.

В іншому павільйоні – ще один український виробник моєї слабкості. Кетчупи, соуси, майонези, томатна паста – усе це “Чумак”. Минулого тижня компанія відсвяткувала 23 роки. На виставці вони вже другий рік поспіль. Серед новинок – органічний кетчуп, соус зі смаком карі-ананас, також креветковий та сирний.

“Що стосується контрактів, які ми могли укласти після першого року участі в цій виставці, то я би сказав, що це велика мережа магазинів у Скандинавії, для яких ми робимо саме продукти під їхньою торговою маркою”, – ділиться успіхами менеджер із продажу та експорту Сергій Плодунов.

ПЕЧИВО, МОРОЗИВО І МЕД

Український десерт також представлений. Почнемо з печива. Власник компанії “Ярич” Володимир Гнатюк розповідає: коли почали виставлятися, про Україну мало хто знав, та тепер їхнє печиво продається в супермаркетах Нідерландів. Європейський ринок почали завойовувати з Польщі.

“Буквально роки 4 тому в нас з’явилися перші контракти. Ми зайшли в перші європейські мережі: польський Auchan, Carrefour. Рік тому ми зайшли в Biedronka, єдині з кондитерських виробників. Про нас почали вже говорити, про Україну, про виробників. І дуже важливо, що ми вийшли на ринок європейський із хорошою, якісною продукцією. В нас працює дистриб’ютор. Ось наша продукція. Вона продається в Голландії”, – гордо розповідає Гнатюк. 

Показуючи крекери з сиром, цибулею, сметаною та часником, Гнатюк каже: головне – дати скуштувати свою продукцію – й тоді клієнт уже нікуди не дінеться.

“А ще є новий вид крекеру – “Хабанеро” називається, із перцем. Такого взагалі немає, ми перші. Воно дуже смакує європейцям і добре продається в Америці”, – додає він.

Українське морозиво, яке можна нагріти в руках, уже набирає популярності в Польщі та Німеччині. Морозиво з Житомира на виставці в Амстердамі вперше.

“У бізнесі, як кажуть, треба дешевше купити і дорожче продати. Це закони бізнесу”, – каже генеральний директор фабрики морозива “Рудь” Сергій Вівсик, гріючи морозиво в руках. Таке морозиво придумали для дітей. Воно підігрівається за рахунок температури тіла, тож не буде надто холодним. І швидко стане потрібної температури. Завдяки спеціальній упаковці, є зручним для споживання. За словами директора, сьогодні важко здивувати ринок, але він сподівається, що нові види морозива і приваблива ціна зроблять свою справу.

“Компанія “Рудь” є лідером виробництва морозива в Україні й сьогодні стоїть завдання виходити на нові ринки, на європейський ринок і за межі Європи. Ми сьогодні працюємо з німецькими партнерами, маємо і в Чехії партнера, але ми хочемо про себе розповісти більшому колу наших потенційних клієнтів і заявити про себе як виробника якісної й смачної продукції”, – наголошує Вівсик.

Та найбільше мене вразив український мед. Ви коли-небудь куштували мед зі смаком імбиру, ягід, фруктів чи з фундуком? Ascania-Pack – також уперше на міжнародній виставці в Нідерландах. Підкорити європейський ринок сподіваються своєю медовою новинкою – кремом-суфле. Термін зберігання продукту – два роки.

“Ми хочемо зайти на ринок із цікавим асортиментом, тож нам прийшла в голову ідея додавати в мед натуральні інгредієнти. Таким чином, у нас сформувалася лінійка, де, звісно, понад 90% – це натуральний мед. На кожній баночці вказаний склад, із чітким відсотком вмісту кожного з інгредієнтів. Тут ви можете побачити натуральний імбир, сік лимона, ягоди, фрукти. Основна ідея – зберегти мед корисним, залишити його натуральним, але ще додати додатковий або смак, або додаткові корисні елементи”, – пояснює директор з експорту Ольга Стадник.

Медом компанія займається вже більше чотирьох років. На виставці прагнуть знайти постійних і надійних дистриб'юторів по всій Європі, почати переговори з мережами супермаркетів. Вони також надають послуги Privat label (власна етикетка), коли продукцію виробляють для певної компанії під їхнім брендом.

“Дуже надіюся, що в Нідерландах споживач зможе спробувати український мед, просто купивши його в супермаркеті”, – каже Стадник.

ЧАСТУВАННЯ ДЛЯ ЧОТИРИЛАПИХ

Дехто на виставку приходив із домашніми улюбленцями. Щоб вони самі могли протестувати й обрати, що їм до смаку. Адже продукція для тварин також була представлена. “Часом здається, що тварин почали любити більше, ніж людей”, – жартую я з українським виробником корму для собак та котів.

На світовому ринку “Кормотех” (“Kormotech”) – вже 15 років. У компанії працює понад 700 людей і 85% із них є власниками домашніх тварин. “Тому із тестуванням у нас проблем немає”, – віджартовується директор підприємства Ростислав Вовк.

Насправді, якщо не жартувати, то є професійні дегустаційні панелі – одна в Нідерландах, інша у Франції. “А також у нас, в Україні, є власна. Ми її називаємо домашньою дегустаційною панеллю, на якій пробується кожен продукт”, – розповідає Вовк.

Наразі вони будують новий завод у Литві, тож на виставці активно шукають нових клієнтів.

“Ми, на даний момент, – лідери на українському ринку з нашими власними брендами, а також ми співпрацюємо з мережами супермаркетів по Privat label, по їхніх власних торгових марках, а також продаємося у більше ніж 20-ти країнах світу, серед яких – європейські країни, такі як Нідерланди, Франція, Швеція, Латвія, Естонія, Польща, Румунія і т.д.”, – каже Вовк.

Тривала виставка два дні, 21 та 22 травня. Та, як на мене, треба не один тиждень, щоб обійти й роздивитися усіх. Адже окрім їжі, напоїв, є дуже багато павільйонів з товарами для здоров’я та краси, дому, саду та городу, магазинів, загалом тут виставляється понад 4000 виробників.

Гастрономічна виставка у Нідерландах

Дорогою до метро, у натовпі, час від часу мені в очі траплялися відвідувачі виставки. В руках вони несли пакунки та брошури з інформацією про українських виробників. Тож, хоча українського ще мало на полицях європейських супермаркетів, але про нас уже знають і смакують.

Ірина Драбок, Гаага

Фото автора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-