У команді Зеленського припускають виплату Коломойському $2 мільярдів за ПриватБанк

У команді Зеленського припускають виплату Коломойському $2 мільярдів за ПриватБанк

Укрінформ
У команді обраного президента України Володимира Зеленського припускають варіант із взаємозаліком "націоналізованих грошей" екс-власників ПриватБанку та непогашених кредитів, виданих їхнім же компаніям.

Про це експерт із банківської діяльності у команді обраного президента Вікторія Страхова розповіла в інтерв’ю журналістам Bihus.info.

"На мою думку, капітал банку, який там був, - це 21 мільярд гривень. За поточним курсом — це трошки менше одного мільярда доларів. І друге питання — це той bail-in (операція з використання коштів кредиторів банку під час його націоналізації — ред.), який відбувся, кошти вкладників, які було списано. 29 мільярдів (гривень - ред.) фактично було списано. Тобто певна частина ще з того може бути", - пояснила Страхова, відповідаючи на запитання журналіста, чому Коломойський вимагає саме 2 млрд доларів компенсації.

Вона також припустила, що Ігорю Коломойському сам ПриватБанк не потрібний, йому, швидше за все, потрібна компенсація. Тому, аби пошвидше продати банк інвестору, слід вирішити питання з його колишніми власниками та владнати всю судову тяганину.

При цьому Страхова нагадала, що під час націоналізації Коломойський визнавав кредити пов’язаним із ним компаніям на близько 60 млрд грн (наразі це переважно проблемна заборгованість).

Читайте також: Коломойський може повернутися в Україну вже цього тижня — журналіст

"Наскільки я розумію, він десь погоджувався (визнати суму - ред.) до 60 мільярдів", - зазначила Страхова.

"Він просить 2 мільярди (доларів - ред.), але ми щось забуваємо, що все ж таки певні кредити своїм компаніям він давав, і вони не всі погашаються. Щось обслуговується, але більшою частиною не обслуговується. Чому б не зробити взаємозалік? Якщо йому винні - зарахуйте", - зауважила Страхова, додавши, що, можливо, Коломойський ще буде "трошки винен" ПриватБанку.

Як повідомляв Укрінформ, 18 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд міста Києва, розглянувши у судовому засіданні справу за позовом бізнесмена Ігоря Коломойського до НБУ, Кабінету міністрів, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку. Розгляд даної справи тривав із червня 2017 року.

На початку травня ЗМІ стало відомо, що Коломойський подав п’ять нових позовів до НБУ та ПриватБанку, в яких оскаржує п'ять кредитних договорів і свою поруку за ними. Пізніше Господарський суд Києва ухвалив рішення об'єднати всі п'ять проваджень в одну справу.

Раніше Коломойський заявив, що йому не потрібний сам ПриватБанк, проте потрібні 2 млрд доларів компенсації за капітал, який там був під час націоналізації. Однак у Нацбанку заявили, що колишній власник ПриватБанку Коломойський не отримає компенсацію за націоналізацію банку, тому що для такого рішення немає належних підстав.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-