Поновили провадження щодо виведення з Дельта Банку $50,6 мільйона - ФГВФО

Поновили провадження щодо виведення з Дельта Банку $50,6 мільйона - ФГВФО

Укрінформ
Генеральна прокуратура поновила кримінальне провадження відносно одного з колишніх ТОП-менеджерів неплатоспроможного АТ «Дельта Банк», який підозрюється у виведенні майже 50,63 млн доларів США.

Про це повідомляє прес-служба ФГВФО.

"Фонд гарантування вкладів добився поновлення кримінального провадження відносно одного з колишніх ТОП-менеджерів неплатоспроможного АТ «Дельта Банк», який підозрюється у виведенні майже 50,63 млн доларів США", - йдеться в повідомленні.

У Фонді гарантування зазначають, що 6 листопада 2012 року один з керівників АТ«Дельта Банк» від імені банку підписав договір зберігання та застави з Bank Winter & Co. Aktiengesellschaft (Австрія). За цим договором АТ «Дельта банк» надав у заставу австрійському банку міжбанківський депозит в доларах США як забезпечення зобов’язань за кредитним договором офшорної компанії Jamico Finance Ltd (Віргінські острови). Крім того, банку Bank Winter & Co. Aktiengesellschaft було надано право самостійно списувати кошти з депозиту після письмового повідомлення про невиконання позичальником зобов’язань за кредитним договором.

Надалі Bank Winter & Co. Aktiengesellschaft спрямував АТ «Дельта Банк» повідомлення про списання коштів з цього депозитного рахунку через невиконання Jamico Finance Ltd зобов’язань за кредитним договором і списав всю наявну на кореспондентському рахунку суму у 50,63 млн доларів США. Жодних документів щодо Jamico Finance Ltd, рішень кредитного комітету, спостережної ради Банку, внутрішніх розпорядження банку з цих питань в АТ «Дельта Банк» немає і в його системах обліку не відображено.

Згаданому колишньому ТОП-менеджеру АТ «Дельта Банк», який безпосередньо підписував договір зберігання та застави з Bank Winter & Co. Aktiengesellschaft, повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 191 КК України, тобто розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах, за що передбачено позбавлення волі від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна та забороною займатися певною діяльністю. Сам підозрюваний під час допиту стверджував, що не підписував договір і листи до нього.

У кримінальному провадженні допитано ряд свідків, проведено п’ять експертиз. Крім цього, Фондом гарантування вкладів на запит Генеральної прокуратури України проведено аналітичне дослідження та надано відповідні висновки з вказаних питань.

Проте, не зважаючи на всі отримані докази та встановлені факти, а також питання, які необхідно ще дослідити під час досудового розслідування, 13 грудня 2018 представником Генеральної прокуратури України кримінальне провадження безпідставно було закрито.

Читайте також: Кредиторам неплатоспроможних банків у березні виплатили 1,76 мільярда - ФГВФО

Фонд гарантування вкладів разом з АТ «Дельта Банк» невідкладно подав відповідні скарги до Генеральної прокуратури України та до слідчого судді Печерського районного суду міста Києва. Як наслідок, під час розгляду скарги прокурор ГПУ проінформував слідчого суддю, що досудове розслідування у кримінальному провадженні знову триває.

На даний час Фондом гарантування та АТ «Дельта Банк» планується низка заходів для активізації розслідування факту навмисного виведення з АТ «Дельта Банк» близько 50,63 млн доларів США.

Як повідомлялось, балансова вартість активів АТ «Дельта Банк», за уточненими даними станом на 01.03.2019 року, становила понад 89 млрд грн, а оціночна вартість ледве перевищила 29 млрд грн. При цьому зобов’язання банку відповідно до реєстру акцептованих вимог кредиторів майже сягнула 54 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-