Посли G7 стурбовані судовими рішеннями за позовами Коломойського - НБУ

Посли G7 стурбовані судовими рішеннями за позовами Коломойського - НБУ

Укрінформ
Посли країн "Великої сімки" під час зустрічі з правлінням НБУ підтвердили стурбованість окремими резонансними судовими рішеннями щодо банківської сфери та їх можливим впливом на фінансову стабільність в Україні.

Про це повідомила прес-служба НБУ, посилаючись на зустріч послів G7 та представників МВФ із правлінням Нацбанку.

"Посли країн "Великої сімки" та представники Міжнародного валютного фонду зустрілись із Правлінням Національного банку для обговорення поточного стану економіки і банківського сектору України, а також впливу нещодавніх резонансних рішень у судових справах, до яких залучено Національний банк, на фінансову стабільність країни", - йдеться в повідомленні.

На початку зустрічі голова Національного банку Яків Смолій подякував присутнім за підтримку регулятора та плідну співпрацю, а також наголосив на важливості збереження незалежності центрального банку.

"Головне для центрального банку – виконувати свій мандат із забезпечення цінової і фінансової стабільності", - зауважив Смолій.

Читайте також: Ситуація з “Приватом” змусила банки запастися готівкою - експерт

Розповідаючи про поточний стан економіки та банківської системи України, очільник НБУ наголосив, що стійка тенденція до уповільнення інфляції до цілі у 5% дала змогу правлінню розпочати цикл пом’якшення монетарної політики, вперше за два роки знизивши з 26 квітня облікову ставку до 17,5% річних.

Він також акцентував увагу на основних показниках банківської системи, відзначаючи її рекордний прибуток за підсумками 2018 року та позитивні очікування в цій частині на 2019 рік. Голова також зауважив, що за збереження підтримки міжнародних партнерів Україна має всі шанси безболісно пройти період пікових виплат за зовнішнім державним боргом і зберегти міжнародні резерви на поточному рівні: 20-21 млрд дол. США.

Учасники зустрічі звернули окрему увагу на поточні пріоритети роботи Національного банку, а також ризики, які бачить Національний банк для стабільності фінансової системи, в тому числі, пов’язані з низкою поточних судових процесів.

"Зокрема, посли країн "Великої сімки" вкотре висловили стурбованість, обговорюючи питання окремих резонансних судових рішень", - наголошує прес-служба НБУ.

Значну частину зустрічі було присвячено обговоренню прогресу в проведенні реформ на фінансовому ринку України та подальших запланованих кроків.

Так, пріоритетами для Нацбанку залишаються збереження макроекономічної стабільності, досягнення цілі з інфляції у 5% та подальше зниження облікової ставки для сприяння зниженню вартості позик, якщо це не суперечитиме збереженню цінової стабільності.

Крім того, у фокусі уваги залишається подальше проведення валютної лібералізації, реформування корпоративного управління в державних банках, вирішення проблеми значних обсягів непрацюючих кредитів на балансах банків та "спліт" функцій Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, між Національним банком та Національною комісією з цінних паперів і фондового ринку.

Також зазначається, що учасники зустрічі привітали Національний банк зі здобуттям нагороди Central Banking Awards у категорії "Прозорість" за значні досягнення у розбудові діалогу зі своїми стейкхолдерами.

Як повідомляв Укрінформ, 18 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд міста Києва, розглянувши у судовому засіданні справу за позовом бізнесмена Ігоря Коломойського до НБУ, Кабінету міністрів, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку. 20 квітня було винесено рішення Печерського районного суду м. Києва про розірвання договору особистої поруки Ігоря Коломойського за кредитами рефінансування ПриватБанку, отриманими до входження держави в капітал.

Читайте також: Господарський суд підтвердив п'ять позовів від Коломойського до НБУ і ПриватБанку

У 2018 році Національний банк подав чотири позови до українських судів та один позов до суду першої інстанції в Женеві у Швейцарії та Україні проти Ігоря Коломойського задля погашення кредитів рефінансування ПриватБанку. 19 березня 2019 року Верховний суд України задовольнив касаційні скарги НБУ та зобов’язав Господарський суд Дніпропетровської області розглянути зазначені позови. НБУ продовжить вживати правові заходи, необхідні для відшкодування Ігорем Коломойським цих коштів.

Посольство США в Україні заявило, що міжнародні партнери підтримали націоналізацію ПриватБанку у 2016 році і будуть стежити за розвитком подій у цій сфері.

Українська влада має продовжувати свої зусилля, аби домогтися відшкодування втрат проблемних банків їхніми власниками та пов'язаними особами. Про це заявив Постійний представник Міжнародного валютного фонду в Україні Йоста Люнгман.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-