Закупівлі НБУ через ProZorro заощадили державі понад 100 мільйонів

Закупівлі НБУ через ProZorro заощадили державі понад 100 мільйонів

Укрінформ
Завдяки проведенню всіх закупівель Національного банку України через систему публічних закупівель ProZorro державі вдалося заощадити за 2017-2018 роки понад 100 млн грн.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

"Реформування процесу закупівель Національного банку дало можливість зекономити для держави більше 100 млн грн за останні два роки. Такого економічного ефекту вдалося досягти завдяки проведенню усіх закупівель Національного банку через систему публічних закупівель ProZorro", - йдеться в повідомленні.

За словами заступника голови НБУ Романа Борисенка, Україна є відносно молодою незалежною країною, і впродовж багатьох років корупція під час здійснення державних закупівель була типовим явищем для української державної системи.

"Високий рівень корупції під час здійснення державних закупівель був саме тією проблемою, яку держава та суспільство мали бажання вирішити. Так з'явилася онлайн-платформа державних закупівель ProZorro. І саме центральний банк був одним з натхненників запуску цієї системи, що тепер є обов'язковою для кожної державної установи. Це стало величезним проривом для України, оскільки державні закупівлі стали відкритими, зрозумілими та прозорими", - зазначив Борисенко.

Читайте також: НБУ направив правоохоронцям інформацію про підозрілі операції на 3,7 мільярда

Він додав, що економічний ефект від проведених регулятором закупівель за 2017-2018 роки становить близько 11% від їх очікуваної вартості – саме на стільки вдалося знизити загальні суми очікуваної вартості закупівель Національного банку завдяки прозорій та зрозумілій конкуренції між учасниками торгів.

Крім того, окреслилася тенденція до зростання середньої кількості учасників торгів.

Як відомо, система публічних електронних закупівель ProZorro cтала обов’язковою до використання з 1 серпня 2016 року. Зараз через систему проводять свої закупівлі більше 34,5 тис. замовників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-