НАБУ через суди розірвало контрактів майже на п'ять мільярдів — Ситник

НАБУ через суди розірвало контрактів майже на п'ять мільярдів — Ситник

Укрінформ
Національне антикорупційне бюро домоглося в судах визнання недійсними майже 100 угод на суму у близько 5 мільярдів гривень.

Про це на засіданні Антикорупційного комітету Верховної Ради заявив директор НАБУ Артем Ситник, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Суттєвим повноваженням, яким наділив НАБУ парламент, є можливість подання позовів про визнання недійсними правочинів у ході розслідування кримінальних проваджень, які підслідні НАБУ. Всього на сьогодні НАБУ добилося анулювання в суді майже 100 угод на суму майже 5 мільярдів гривень. Відповідні судові рішення набули чинності”, - зазначив Ситник.

Він наголосив, що це додатковий інструмент для подолання корупції, бо, серед іншого, дає можливість повернення коштів державі.

“На сьогоднішній день по тих провадженнях, які розслідуються чи розслідувалися НАБУ, було відшкодовано збитків на півмільярда гривень. Але це те, що фактично було зроблено добровільно підозрюваними”, - зазначив Ситник.

Він поінформував, що також було накладено арешт на майно підозрюваних у справах на 9 мільярдів гривень.

Водночас директор НАБУ прокоментував ситуацію щодо розгляду Конституційним Судом скарги, яка стосується позбавлення НАБУ можливості через суд визнавати недійсними угоди за корупційними провадженнями.

“Яке буде рішення Конституційного Суду — важко уявити, але сподіваюся, що все ж таки здоровий глузд переможе, і ми не отримаємо таку ж саму ситуацію, яка була із відповідальністю за незаконне збагачення”, - наголосив Ситник.

Читайте також: Жодного виправдувального вироку у справах НАБУ не було - Ситник

Як відомо, Конституційний Суд 26 лютого 2019 року визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачала притягнення до кримінальної відповідальності чиновників за незаконне збагачення.

Нині КСУ розглядає подання щодо позбавлення Національного антикорупційного бюро права через суд визнавати недійсними угоди за корупційними провадженнями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-