Інформаційна платформа Укртрансгазу працює без порушень — Нацкомісія

Інформаційна платформа Укртрансгазу працює без порушень — Нацкомісія

Укрінформ
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) не виявила порушень у роботі інформаційної платформи добового балансування оператора газотранспортної системи (ГТС).

Про це повідомляє прес-служба АТ "Укртрансгаз".

"Згідно акту перевірки, регулятор не виявив порушень. Це підтверджує, що інформаційна платформа працює у відповідності із нормами чинного кодексу ГТС та законодавства України. Захід контролю тривав з 8 по 19 квітня 2019 року на підставі відповідної постанови НКРЕКП №161 від 5 лютого 2019 року", - йдеться у повідомленні.

Як повідомлялося, з 1 березня 2019 року ринок природного газу в Україні перейшов від місячного на добове балансування газотранспортної системи. Технічно перехід став можливим завдяки впровадженню інформаційної платформи добового балансування оператора ГТС, яким є АТ "Укртрансгаз". Цей програмний продукт використовують як сам оператор ГТС, так і оператори газорозподільчих мереж, газовидобувні підприємства, газові трейдери та підприємства, що напряму під’єднані до ГТС.

Функціонування платформи забезпечує оператор ГТС задля надання послуг транспортування природного газу відповідно до кодексу ГТС України. Платформа дозволяє автоматизувати процеси електронної взаємодії та документообігу між суб’єктами ринку природного газу – оператором ГТС, операторами газорозподільних мереж та замовниками послуг транспортування газу.

Читайте також: Гройсман — про ціни на газ: У "кота та мишей" більше не гратимусь

Перехід на добове балансування відкладався кілька разів. Так, спочатку НКРЕКП планувала здійснити його 1 серпня 2018 року, потім перенесла на 1 жовтня, потім – на 1 грудня. Останнє перенесення відбулося на 1 березня 2019 року.

У лютому 2019 року, напередодні впровадження добового балансування, у ЗМІ поширилася інформація, що інформаційна платформа оператора ГТС працює невідповідно до кодексу ГТС. Укртрансгаз публічно запросив НКРЕКП здійснити перевірку системи на коректність та відповідність роботи до норм кодексу ГТС та законодавства України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-