Суд скасував поруку Коломойського щодо ПриватБанку

Суд скасував поруку Коломойського щодо ПриватБанку

Укрінформ
Печерський райсуд Києва 20 квітня визнав недійсним договір про особисту поруку Ігоря Коломойського за кредитами рефінансування, які були видані ПриватБанку до входження держави в капітал.

Про це повідомила прес-служба НБУ.

У 2015 році Коломойський, бувши співвласником ПриватБанку, уклав з Національним банком договори особистого поручительства про погашення п'яти кредитів рефінансування ПриватБанку, отриманих за період 2008-2014 роки. Фактично, він взяв на себе особисті зобов'язання щодо погашення заборгованості банку перед НБУ, яка на сьогодні становить 9,2 млрд грн.

У вересні 2017 року, вже після націоналізації ПриватБанку, Коломойський звернувся до суду з вимогою розірвати договори поруки, і Печерський суд задовольнив позов.

Читайте також: Рішення суду щодо ПриватБанку ускладнює співпрацю з МВФ, СБ та ЄБРР — Нацбанк

НБУ має намір оскаржити рішення в апеляційній інстанції, але при цьому вказує на негативну тенденцію у справах по ПриватБанку. До речі, це вже третє судове рішення не на користь держави за останні три дні.

"Чергове рішення суду створює правову невизначеність, а отже, і потенційні ризики для фінансової стабільності в Україні в майбутньому. Це рішення суду також ускладнює захист інтересів держави в судових процесах в інших юрисдикціях щодо відшкодування збитків, завданих банку та державі колишніми власниками ПриватБанку", - заявив начальник управління претензійно-позовної роботи юридичного департаменту Національного банку України Віктор Григорчук.

Як повідомляв Укрінформ, 18 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд міста Києва, розглянувши в судовому засіданні справу за позовом бізнесмена Ігоря Коломойського до НБУ, Кабінету міністрів, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку. Розгляд цієї справи тривало з червня 2017 року, його розмір перевищував 50 томів.

Читайте також: У OCCRP сказали, як Коломойський і Боголюбов вивели $5,5 млрд ПриватБанку

В Окружному адміністративному суді Києва пояснили своє рішення про визнання незаконною націоналізацію ПриватБанку тим, що відповідачі у цій справі не довели правомірності віднесення банку до категорії неплатоспроможних.

Водночас у Національному банку наполягають, що рішення щодо неплатоспроможності ПриватБанку приймалося на основі аналізу якості активів, в результаті чого був зафіксований негативний капітал.

У Міністерстві фінансів готуються подати апеляцію на рішення суду про незаконну націоналізацію ПриватБанку. Апеляційну скаргу на це рішення Окружного адміністративного суду міста Києва готують і в Національному банку України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-