Німеччина та Австрія припиняють випуск банкнот у 500 євро

Німеччина та Австрія припиняють випуск банкнот у 500 євро

Укрінформ
ФРН та Австрія з 26 квітня припинять випускати купюри номіналом в 500 євро.

Про це повідомляє DW.

"Німеччина та Австрія з 26 квітня припинять випускати банкноти номіналом в 500 євро. Інші 17 країн Єврозони зробили це ще в січні. Але ФРН та Австрія отримали можливість "плавного переходу", оскільки саме тут обертається найбільше 500-єврових купюр", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що підвищеного попиту на найбільшу за номінальною вартістю купюру останнім часом у ФРН не спостерігалось. Банкноти номіналом в 500 євро, які зараз знаходяться на руках у громадян, не вилучаються з обігу і ними можна користуватися та обмінювати без будь-яких обмежень.

Читайте також: Центробанк ЄС готує випуск нових 100 та 200 євро

Європейський центробанк вирішив припинити випуск банкнот номіналом в 500 євро через занепокоєння, що вони можуть "сприяти незаконній діяльності". Було виявлено, що купюри саме такого високого номіналу найчастіше використовуються в операціях, пов'язаних з відмиванням грошей, ухиленням від сплати податків та фінансуванням тероризму.

Банкноти в 500 євро іноді називають "Бен Ладеном", оскільки їх можна легко та непомітно перевозити. Наприклад, мільйон євро в таких купюрах важить лише 2,2 кілограма та легко вміщається в сумку від ноутбука. Тим часом така ж сума в купюрах по 100 доларів, які є найвищим номіналом американської валюти, важить в шість разів більше.

У Німеччині критично поставились до рішення ЄЦБ щодо відмови від друку купюри номіналом 500 євро. Згідно з даними Бундесбанку, у тіньовій економіці знаходиться лише незначна частина готівкових коштів. Загалом, лише 14 відсотків коштів, що поступають у філії Бундесбанку, мають опосередковане відношення до тіньової економіки.

З 28 травня Європейський центральний банк запустить в обіг нові банкноти номіналом 100 та 200 євро, які є більш захищеними, ніж старі купюри цих номіналів. Нові банкноти матимуть ті ж елементи захисту, що й нові купюри номіналом 50 євро, які були випущені у 2017 році. На них буде розміщений портрет Європи у вигляді голограми та водяного знаку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-