Верховний суд дозволив пов'язаній з Курченком компанії оскаржити передачу державі НПЗ

Верховний суд дозволив пов'язаній з Курченком компанії оскаржити передачу державі НПЗ

Укрінформ
Верховний суд постановив скасувати ухвалу Апеляційного суду Одеської області про закриття провадження у справі про передачу в оперативне управління державі ПАТ «Одеський нафтопереробний завод» і призначити новий розгляд у суді апеляційної інстанції.

Касаційну скаргу на ухвалу подав представник компанії Empson Limited, йдеться у постанові Верховного Суду, що оприлюднена в Єдиному реєстрі судових рішень.

"Ухвалюючи рішення про закриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою представника компанії EMPSON LIMITED та повернення апеляційної скарги з клопотанням останнього про поновлення строку на апеляційне оскарження ухвали слідчого судді, суд апеляційної інстанції діяв із порушенням вимог кримінального процесуального закону, у зв'язку із чим касаційна скарга представника компанії EMPSON LIMITED в цій частині є обґрунтованою і підлягає задоволенню, ухвала суду апеляційної інстанції підлягає скасуванню, а матеріали провадження - призначенню на новий розгляд у суді апеляційної інстанції", - зазначається в постанові.

Ухвалюючи таке рішення, Верховний суд не погодився з доводами апеляційного суду, що підставою для закриття апеляційного провадження є закінчення досудового розслідування у кримінальному провадженні, в межах якого була подана скарга до слідчого судді. Апеляційний суд вважав, що чинним Кримінальним процесуальним кодексом не передбачено можливості апеляційного перегляду ухвал слідчого судді після закінчення досудового розслідування.

"Однак, положеннями статей 393, 399 КПК України передбачено підстави для повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження за скаргою, закриття апеляційного провадження (з урахуванням висновку Об'єднаної палати Касаційного кримінального суду Верховного Суду № 51-598кмо19 від 19 лютого 2019 року). Наведена апеляційним судом підстава для закриття (відмови у відкритті) апеляційного провадження - закінчення досудового розслідування у кримінальному провадженні, вказаними нормами не передбачена", - зазначив суд.

За інформацією, поширеною у ЗМІ, кіпрська компанія Empson Limited, яка володіє 99,57% акцій НПЗ, є пов'язаною з бізнесменом Сергієм Курченком, який розшукується українськими правоохоронцями. Зокрема, Empson входить до групи СЄПЕК (Східно-Європейська паливно-енергетична компанія) Курченка.

99,57% акцій Одеського нафтопереробного заводу Empson сконцентрувала у липні 2013 року.

За даними слідства, завод використовували для оформлення фіктивного вивезення нафтопродуктів у вигляді реекспорту. Насправді пальне продавали в Україні без обов'язкових митних платежів.

За цими фактами Курченку пред'явили підозру в махінаціях з 800 тис. тонн нафтопродуктів. Також, йому було інкриміновано створення злочинної організації, ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, зловживання службовим становищем, легалізацію доходів, отриманих злочинним шляхом.

Читайте також: Генпрокуратура посилює розслідування у справі "КурченкоГейт"

Наприкінці грудня 2013 року акціонери Одеського НПЗ схвалили рішення про можливість передачі в заставу свого рухомого і нерухомого майна ВАТ "Банк ВТБ" (РФ) як забезпечення кредитів, виданих фінустановою на адресу Swisspro Capital Ltd. і пов'язаних з цією компанією осіб. Крім того, збори дозволили НПЗ виступити поручителем за вказаним кредитом. Основна сума кредитної угоди, підписаної 28 липня 2013 року між ВТБ, Swisspro Capital і пов'язаними з нею особами, становила 370 млн доларів.

У березні 2014 року Одеський нафтопереробний завод був переданий російському ВТБ Банку як заставне майно.

У червні 2017 року Суворовський районний суд Одеси ухвалив рішення про спецконфіскацію цілісного майнового комплексу Одеського нафтопереробного заводу у власність держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-