Ринок нерухомості вперше за останні роки вийшов у плюс - експерт

Ринок нерухомості вперше за останні роки вийшов у плюс - експерт

Укрінформ
На ринку нерухомості України в першому кварталі 2019 року з'явилися ознаки зростання.

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказав голова Комітету з інформаційних технологій, сервісів і аналітики Асоціації фахівців нерухомості України Едуард Бразас, повідомляє кореспондент агентства.

"З точки зору ціни, падіння зупинилося, і ми вперше вийшли у плюс за підсумками першого кварталу по всіх містах і по всіх мільйонниках. З'явилися перші ознаки зростання. За кількістю угод на ринку нерухомості у 2018 році ринок показав чергове зростання, і це дозволило вийти на обсяг ринку, який можна порівняти з 2012 роком, і якийсь умовний цикл падіння ринку завершено. І якщо все буде стабільно, то це зростання ми будемо спостерігати і в наступному році ", - сказав Бразас.

Він зазначив, що зростання було б більшим, якби в четвертому кварталі не було воєнного стану, в цей час ринок знизився, як мінімум, на 20%.

«Активність ринку повинна була бути на 20% вище. Буквально два тижні - і фактор (воєнного стану - ред.) перестав працювати, але за ці два тижні не було прийнято велику кількість рішень», - підкреслив експерт.

Читайте також: Гройсман: Зупинка конкурсу на голову митниці — на 100% корупційна змова

Разом з тим, за його словами, в першому кварталі 2019 року середній розмір торгу і швидкість продажів залишилися стабільними на рівні 2018 року.

«Якщо ми говоримо про те, що відбувається, - середня величина торгу і термін експозиції об'єкта на ринку залишилися в тих же межах, які були ув 2018 році. 80% угод проходить з торгом не більше 5% від стартової ціни. Більше того, є випадки, коли ціну вдається підвищувати при продажах. І середній термін експозиції правильно підготовленого до продажу об'єкта від моменту, коли цей об'єкт з'явився на ринку, до моменту, коли угоду укладено, - десь 1,5-2 місяці», - розповів експерт.

Він нагадав, що ринок первинної нерухомості завжди чутливий до коливань курсу гривні до долара, він активізувався при просіданні гривні. А в березні активність ринку різко знизилася, і аналітики пов'язують таке падіння з виборами в Україні.

«За перший квартал 2019 року зрозуміло: ми всі живемо виборами, і наші клієнти теж напередодні голосування. На 20% знизилася кількість звернень. У березні провал відчувався, і це зазначають у всіх містах, не тільки в Києві. Зараз ринок фактор виборів відіграв, але активність до своїх параметрів не повернулася. Дай Бог зберегти обсяг ринку 2018 року, і, якщо все буде спокійно, так все й буде», - підсумував фахівець.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-