Суд визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку

Суд визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку

Документ
Укрінформ
Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Ігоря Коломойського до Національного банку, Кабінету Міністрів, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку щодо націоналізації Приватбанку.

Про це повідомляє прес-служба Окружного адміністративного суду міста Києва.

“Окружний адміністративний суд міста Києва, розглянувши у судовому засіданні справу за позовом Ігоря Коломойського до Національного банку України, Кабінету міністрів України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, визнав протиправними рішення відповідачів, наслідком яких стала націоналізація ПАТ «КБ «Приватбанк», та визнав нечинним з моменту укладення договір купівлі-продажу державою акцій банку”, - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що розгляд даної справи тривав з червня 2017 року.

У суд пояснюють, що такий тривалий строк розгляду справи пов'язаний, зокрема, з загальним навантаженням на суддів з розгляду адміністративних справ та необхідністю дослідження значної кількості доказів у справі, розмір якої складає понад 50 томів.

Повідомляється, що підставами для ухвалення Окружним адміністративним судом міста Києва такого рішення були, в тому числі, недоведеність відповідачами наявності визначених законом підстав для віднесення ПАТ «КБ «Приватбанк» до категорії неплатоспроможних, внаслідок чого в подальшому було ініційовано процедуру його націоналізації, та власне порушення процедури націоналізації банку, порядок якої регламентований на законодавчому рівні.

Таким чином, ідеться в повідомленні, процедура націоналізації ПАТ «КБ «Приватбанк» була визнана судом безпідставною та такою, що здійснена з численними порушенням діючого на той момент законодавства, наслідком чого стало неправомірне втручання держави у право акціонерів Банку, у тому числі позивача, мирно володіти належним їм майном, що є порушенням як вимог національного законодавства, в тому числі Конституції України, так і положень міжнародних стандартів у цій сфері.

Як повідомляв Укрінформ, цього тижня Шостий апеляційний адміністративний суд відклав на 22 квітня розгляд апеляційної скарги Національного банку України на рішення Окружного адміністративного суду Києва про скасування розпорядження НБУ про проведення перевірки «Приватбанку» у жовтні 2016 року.

Читайте також: Financial Times: Зеленський має безліч форм, але мало змісту

9 квітня ЗМІ повідомили, що бізнесмен Ігор Коломойський і кіпрська компанія Triantal Investments LTD доповнили свій позов новими вимогами до України про повернення кожному з них пакету акцій «Приватбанку».

Сам Коломойський заявив, що йому не потрібен сам ПриватБанк, однак потрібні гроші - $2 млрд компенсації за капітал, який там був під час націоналізації.

У грудні 2016 року уряд України за пропозицією Нацбанку й акціонерів «Приватбанку», найбільшими з яких на той час були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови.

Банк перейшов у державну власність, на його докапіталізацію загалом держава витратила понад 155 мільярдів гривень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-