Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

За тиждень до зеленого лебедя

За тиждень до зеленого лебедя

Блоги
Укрінформ
Ринки чекають, коли в Україні закінчиться демоверсія і всі перейдуть до реальності

Поки в Україні продовжують показувати трейлер того, що відбуватиметься в найближчі п'ять років, світ продовжує радіти життю.

Інвестори і спекулянти перебувають у прекрасному настрої, утримуючи індекси на локальних максимумах, які дуже близькі до максимумів історичних. Волатильність знижується, індекс за тиждень майже не поміняв свої позиції. Індекс S&P500 відкриється в п'ятницю на красивій позначці в 2888 пунктів. А у Вашингтоні на тлі квітучої сакури та інших весняних радощів, проходять щорічні весняні зустрічі (Spring meetings) МВФ і Світового банку, куди з'їжджаються фінансові еліти з усіх куточків світу і обговорюють, як жити далі. Тут же МВФ публікує свої прогнози, які, взагалі-то, нічого нового не говорять. Як і раніше світ зростає і зростає досить впевнено, але сповільнюється. Світовий банк з ним в принципі згоден.

І поки найголовнішою новиною в фінансовому світі є розлучення Джефа Безоса, чиїй дружині може тепер заздрити кожна друга домогосподарка Америки (та й не тільки), а також потенційний шлюб Дойче банку, хоча не зрозуміло – з ким, світові новини приносять звістки про військовий переворот в Судані (навряд чи когось здивували) і арешт Асссанжа, який так давно сидів у посольстві Еквадору, що перетворився з революційного романтика (або агента ФСБ, що, втім, часто не заважає одне одному) на якусь подобу Санта-Клауса, якого виносили з посольства хвацькі хлопці в цивільному. У будь-якому випадку, тепер цікаво, що цей товариш співатиме, особливо з мелодій російської естради. Головне, щоб з ним нічого не сталося, але тут, здається, його заховають подалі, ніж Солсбері. І ще весь світ з цікавістю спостерігає за парламентськими виборами в Індії, де повинні проголосувати 900 мільйонів осіб (світовий рекорд), що розтягує голосування майже на тиждень. Китайці з такими викликами однозначно справляються легше.

Приплив коштів на ринки, що розвиваються триває. Котирування в українському сегменті єврооблігацій залишилися без змін. Ринки чекають, коли в Україні закінчиться демоверсія і всі перейдуть до реальності, яка, нарешті, зможе відповісти на запитання «Хто такий містер Зеленський». Чомусь інвесторів з Лондона це питання хвилює сьогодні більше, ніж українських громадян. Принаймні, свіжа соціологія показує, що його президентство можна сприймати майже як доконаний факт, особливо, якщо його ще тиждень не підпускати до журналістів, скайпу і навіть слухавки. І тепер інвестори оцінять його перші кроки і спробують зрозуміти, чи є його президентство чорним лебедем чи ні. Поки це абсолютно не ясно, що й робить торги досить млявими.

Для інвесторів, що люблять ризик, настали прекрасні часи. Якщо ви вірите, що Зеленський – не чорний лебідь, то ви повинні купувати. Причому бажано гривневі інструменти і подовше. Найкраще підійдуть ОВДП з терміном обігу 3-5 років. Якщо не вірите, то вам краще зменшити гривневий ризик і за бажання навіть зашортити. Або гривню, або суверенний борг. Благо, ринок NDF вже відновився, після краху 2014-20155 рр. Особливий інтерес викликають єврооблігації ДТЕК. На сьогодні це прекрасний інструмент з високою прибутковістю, який базується на звітності фінансово прекрасної компанії. Але якщо вірити серіалу Слуга народу, то зелений лебідь повинен принести йому нові тарифи, які, якщо послухати людей, що, судячи з усього, консультували сценаристів, повинні скласти 0,9 Роттерадама. Але біда в тому, що в такому випадку EBITDA компанії піде майже в нуль, якщо дивитися на поточні котирування енергетичного вугілля. З іншого боку, правового механізму змінити тариф на сьогодні немає, навіть коли ти отримуєш чуйного до своїх побажань президента.

Хто не звертає уваги на вибори, так це українська гривня. Якій все одно, що ви там думаєте і прогнозуєте, у неї є грошові потоки, у неї є посівна і аграрії. І ще у неї є українські заробітчани, що відсилають додому рекордні суми (хвала безвізу, який замислювався, як подарунок для офісних хом'ячків, а вийшло трохи по-іншому). Гривня торгується на цьому тижні в районі 26,8 грн за долар. Не забуваємо і про триваючий інтерес іноземців до українських ОВДП. Вкладення нерезидентів продовжилися і в цей вівторок, що добре помітно за стабільними продажами середньострокових паперів (2 роки). Здається, пацани чітко поділили райончик, і українські банки активно купують короткі ОВДП, а нерезиденти беруть довгі. У розрахунку на відкриття доступу до українського внутрішнього ринку, що в разі хорошої погоди і відсутності чорних лебедів здатне викликати невеликий вибух на ринку, і майбутнє зниження ставки НБУ. Втім, чи буде НБУ знижувати ставку через тиждень ще не дуже ясно. І нехай інфляція продовжує уповільнення, очевидно зростання невизначеності може змусити Нацбанк знову почекати. Зрештою, сказати, коли у нас буде наступний транш МВФ поки що не може ніхто, як і гарантувати, що інвестори будуть після виборів довго перебувати в гарному настрої.

P.S. "He who laughs last did not get the joke" Charles de Gaulle

Сергій Фурса
НВ

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-