Цьогоріч бджолярам відшкодують 70% вартості обладнання – Мінагро

Цьогоріч бджолярам відшкодують 70% вартості обладнання – Мінагро

Фото
Укрінформ
Кабінет міністрів України у 2019 році додав бджільництво до переліку напрямків діяльності сільськогосподарських кооперативів, яким відшкодовується 70% вартості закупленого обладнання.

Про це заявив заступник міністра аграрної політики та продовольства України Віктор Шеремета під час форуму “Мед&Гонка”, повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

“В Україні близько 90% пасік знаходиться у приватній власності. Тобто, основна частка меду виробляється малими та середніми сільгоспвиробниками, які потребують особливої уваги та підтримки від держави. Так, у 2019 році уряд додав напрям бджолярства до переліку діяльності сільськогосподарських кооперативів, яким відшкодовується 70% вартості закупленого обладнання. Також виробники можуть скористатися програмою здешевлення кредитів”, - сказав Шеремета.

Він зазначив, що ринок меду в Україні має експортну орієнтацію, тому формування збалансованого та прозорого ринку продукції бджільництва – у пріоритеті Мінагрополітики. Так, у міністерстві та Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів працюють над відкриттям нових ринків збуту для галузі: зокрема, для меду – ринку Китаю, а для експорту бджолопакетів – ринку Канади.

Крім того, заступник міністра відзначив, що у міністерстві також працюють над удосконаленням нормативно-правового регулювання галузі бджільництва, зокрема, переглядом Порядку видачі ветеринарно-санітарного паспорта пасіки, Порядку реєстрації пасік та Інструкції з профілактики отруєнь бджіл.

Читайте також: Уряд схвалив розподіл коштів на підтримку тваринництва

Як повідомляв Укрінформ, станом на 21 січня 2019 року Україна вичерпала квоти на безмитний експорт меду до Європейського Союзу. Тенденція до стрімкого закриття квот спостерігається з початку дії Угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС. Втім, попри вичерпання квот безмитного ввезення, експорт меду продовжується. У 2018 році, за даними Державної служби статистики, з України було експортовано 49,4 тис. тонн меду, у тому числі до країн Європи – 38,7 тис. тонн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-