Фатма Рашид, проджект-менеджер бюро Експо-2020 в Дубаї
Нам дуже цікаво, які інноваційні рішення Україна продемонструє відвідувачам у рамках своєї програми
22.03.2019 11:00

Наступного року Об'єднані Арабські Емірати стануть господарем глобальної події – всесвітньої виставки Експо-2020, що буде присвячена пошуку шляхів для взаємозв'язків, співпраці та формуванню партнерських взаємозв'язків між країнами. Про свою участь у виставці заявила й Україна, чий проект уже був визнаний одним з 25-ти кращих проектів Експо.

Про очікування від Всесвітньої виставки розповіла у бліц-інтерв'ю для Укрінформу проджект-менеджер бюро Експо-2020 Фатма Рашид.

- Чим був обумовлений вибір теми для Експо-2020 Об'єднаними Арабськими Еміратами?

- Кожна виставка проходить під якоюсь темою. Об'єднані Арабські Емірати обрали темою для Експо-2020 "Єдність розумів, творення майбутнього". Історично Емірати пов'язані з багатьма культурами, цивілізаціями. І сьогодні в ОАЕ проживають представники 200 національностей. Саме тому "Єдність розумів, творення майбутнього" – найкращий вибір теми для нас. І цією темою ми хочемо розкрити три аспекти: сталий розвиток, мобільність та відкритість для можливостей. Це наш погляд на майбутнє, якого ми хотіли б досягти. Це наша можливість впливати на це майбутнє.

Історія Експо налічує майже 160 років, проведення такої глобальної події дуже важливе для нашого регіону. На сьогодні вже 190 країн і ряд всесвітніх організацій підтвердили, що планують взяти участь у Експо-2020. Це означає, що 190 країн планують показати свої кращі досягнення у сфері інновацій в ключі власної національної ідентифікації. Ми хочемо дати можливість для саморепрезентації кожній країні в рамках їхніх павільйонів. Кожна країна у рамках загальної теми повинна представити щось, що відображатиме саме її потенціал.

- Чому Емірати захотіли бути господарем Експо?

- Це буде перший раз, коли країна з нашого регіону буде господарем Експо. Це величезна подія, яка об'єднає країни, яка покаже потенціал кожної країни у сфері інновацій та винаходів, що змінять майбутнє. Ми хочемо, щоб спадок, який нам залишиться від Експо, належав не лише нашій країні, а й усьому регіону. Це той спадок, який залишиться і для майбутніх поколінь. Це дуже важливо для нас, ОАЕ здатні розповісти таку потужну історію світові. Наша мета – об'єднати тих, хто хоче змінювати майбутнє, хто хоче бути причетним до творення майбутнього.

- Комітет Експо 2020 назвав проект України одним із 25 кращих. Чого ви очікуєте від участі України у виставці?

- Ми були дуже раді, коли Україна підтвердила участь у Експо та анонсувала проект свого павільйону, оскільки зв'язки між нашими країнами сильні. Ми очікуємо, що ваша країна представить найкращі досягнення, які розкриють інноваційну сферу України. Що це буде щось, що, на вашу думку, матиме найбільший вплив на майбутнє. Ми хочемо, щоб Україна показала розумні рішення, технології у рамках вашої теми "Розумна Україна. Точки дотику". Нам справді дуже цікаво, як ви впораєтеся з цим завданням та продемонструєте відвідувачам свої інноваційні рішення.

- Скільки відвідувачів планується на виставці?

- Експо-2020 триватиме 6 місяців. Ми очікуємо вийти на цифру 25 млн відвідувачів. І наша амбітна мета – залучити 70-75% відвідувачів з-за кордону і 30% – жителів ОАЕ. Минулий досвід показує, що основною масою відвідувачів Експо зазвичай є жителі країни-господаря. Але ми очікуємо, що наш досвід буде іншим і більшість відвідувачів все-таки приїдуть із-за кордону. Що важливо, це буде інклюзивне Експо – це значить, що будь-хто з будь-якими потребами матиме доступ до виставки. Ми хочемо, щоб до нас приходили люди усіх національностей будь-якого віку. Щоб тобі було однаково цікаво, якщо тобі 5 років чи якщо ти вже пенсійного віку. Буде чудово, якщо кожен відвідувач отримає натхнення.

Враховуючи таку мету, ми підійшли до вибору майданчика для Експо-2020 стратегічно. Для нас дуже важливо забезпечити простий доступ для відвідувачів. Вони мають легко потрапити на виставку. Майданчик розміщений у Дубаї, але дорога з Абу-Дабі чи Шарджі займе не більш як годину. Дорога з аеропорту в Дубаї займе взагалі близько 10 хвилин – ми зробили все, щоб відвідувач зміг дістатися до виставки так швидко, як це можливо.

- Які можливості отримає бізнес на Експо 2020?

- Ми плануємо, що під час Експо буде змога провести подію будь-якого типу: конференцію, інтерактивну виставку, концерт. Протягом кожного зі 173 днів виставки заплановано не менше 60 різноманітних заходів. Велику увагу ми також приділяємо можливостям для комунікації між представниками бізнесу, для налагодження зв'язків між країнами та всесвітніми організаціями. Це простір, де люди змогли б обмінятися своїм досвідом та матимуть доступ до нових можливостей.

Руслана Чечуліна. Дубай

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-