Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

ФОП – потрібні зміни, але з усвідомленням мети, засобів та наслідків

ФОП – потрібні зміни, але з усвідомленням мети, засобів та наслідків

Блоги
Укрінформ
Існуюча модель використання ФОПів є несправедливою та потребує змін

Не хотів особливо втручатись у дискусію, яка розгорілась у ЗМІ та соцмережах у зв'язку з черговими пропозиціями Мінсоцполітики щодо обмеження використання фізичних осіб-підприємців (ФОП).

Вже безліч разів присвячував цій темі статті та коментарі. Але срач, який розпочався, з взаємними образами прихильників та противників пропозицій міністра Мінсоцполітики Андрія Реви, змушує теж висловитись. Але зроблю це короткими тезами.

Отже,

Система солідарної пенсійної системи в існуючому вигляді безнадійна. При чому, це проблема не тільки України, а й більшості країн світу, де вона існує. Падіння народжуваності та старіння населення робить солідарну пенсійну систему хронічно збитковою, з постійно зростаючим дефіцитом.

Завдання врегулювання хронічної дефіцитності солідарної пенсійної системи у довгостроковому вимірі полягає не в адміністративних методах тиску на бізнес, а у цілеспрямованій, довгостроковій політиці її трансформації — з малими внесками та малими виплатами з неї. І в цьому випадку солідарна пенсійна система буде збитковою, але розмір її дефіциту в співвідношенні до розміру держбюджету буде значно меншим.

● Поточний дефіцит солідарної пенсійної системи міг бути меншим, якби не зробили дурниць наприкінці 2015 року, коли під тиском некомпетентних бовдурів пішли на зменшення ставки ЄСВ. Це не призвело до детінізації малого та середнього бізнесу, бо він у переважній частині не готовий до існуючого податкового та квазіподаткового навантаження.

Натомість ми отримали значно більший розмір дефіциту Пенсійного фонду.

При цьому головними вигодонабувачами стали власники великого бізнесу, який і не сплачував зарплати у “конвертах”, бо їх частка у загальній собівартості є відносно незначною.

Саме про такі наслідки я попереджав ще тоді. Але агресивна некомпетентність в Україні значно успішніше досягає негативних результатів своєї бурхливої діяльності.

● Платежі з ЄСВ не є додатковим податком на доходи фізосіб. Вони лише передбачають внески та виплати з фондів соціального страхування. Тому не повинні збільшуватись до необмеженого рівня при збільшені розміру зарплат найманим працівникам. Бо ці соціальні фонди мають ліміт виплат на застраховану особу.

● Для мене більший недолік при ухилянні від сплати податків за допомогою реєстрації ФОП полягає навіть не у втратах надходжень від ЄСВ та податку на доходи фізосіб. Більше в цьому випадку ми втрачаємо від зменшення надходжень при сплаті ПДВ. А слід нагадати, що саме надходження від ПДВ формує половину податкових надходжень (без урахування квазіподатку — ЄСВ).

● Нинішні пропозиції Мінсоцполітики напередодні президентських виборів навряд чи можна вважати вчасною та вдалою ідеєю.

Радує, що Володимир Гройсман вже був змушений втрутитись та зазначити, що йдеться поки лише про пропозиції Мінсоцполітики. Враховуючи свою роботу ще у малому бізнесі та на посаді міського голови Вінниці, він в цілому розуміє позитиви та негативи ідей Мінсоцполітики. Тому наголосив, що вони ще потребують спільного обговорення на рівні бізнесу та уряду. Виходячи з цього, істерити з приводу ідей Мінсоцполітики не варто. Очевидно, що у такій формі обговорення ніхто не зацікавлений, у тому числі урядовці на чолі з прем'єр-міністром.

● Існуюча модель використання ФОПів є несправедливою та потребує змін. Але ці зміни повинні передбачати, як батіг, так і пряник.

Тобто, з одного боку, необхідно вже зараз йти на суттєве обмеження використання ФОП у сфері торгівлі, виробництва та послуг, з іншого — всьому малому та частково середньому бізнесу необхідно надати можливість платити мінімальний розмір ЄСВ, а найманим працівникам — зменшувати базу оподаткування податку на доходи фізосіб на суму добровільних виплат на недержавне пенсійне та медичне страхування.

При цьому поступово (протягом наступних 10-15 років) варто таке зменшення податкового навантаження реалізувати щодо великого та середнього бізнесу. Такий підхід дозволить отримувати надходження від ПДВ у повному обсязі. При цьому у довгостроковому вимірі це зменшуватиме зобов'язання солідарної пенсійної системи таких осіб до мінімуму, тим самим дозволивши згодом перейти до вже згадуваної вище моделі малих внесків до солідарної пенсійної системи з малими виплатами з неї.

● Для ІТ та інших креативних сфер діяльності потрібно зберегти існуючу модель оподаткування, як таку, що найбільше стимулює їх розвиток саме в Україні.

Борис Кушнірук
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-