Збитки від блокування РФ Азовського моря становлять близько 10 мільярдів - Омелян

Збитки від блокування РФ Азовського моря становлять близько 10 мільярдів - Омелян

Укрінформ
Україні внаслідок незаконної блокади Росією Азовського моря завдано збитків на суму близько 10 мільярдів гривень.

Про це заявив міністр інфраструктури Володимир Омелян в інтерв'ю УНІАН.

«Це величезна сума, цифра наближається до позначки 10 млрд грн, якщо брати сукупно і державні підприємства, і «Адміністрацію морських портів України», і вплив на регіон. Ми завжди до цього серйозно ставилися, починаючи від будівництва Керченського мосту. Попереджали, що це буде політичний інструмент Путіна закрити Керченську протоку і, відповідно, акваторію Азовського моря», - сказав Омелян.

Він зауважив, що після фактичної кризи в Керченській протоці, коли були обстріляні та захоплені наші судна та моряки, Україна проводила широку роз`яснювальну роботу з іншими державами.

"Це мало добрий ефект, тому що не всі одразу добре розуміли природу цього конфлікту та які наслідки будуть. Але після того, як члени ЄС зрозуміли суть питання, що після Азовського моря наступними будуть Чорне та Балтійське моря, реакція була абсолютно інша. Готуємо з нашими партнерами по антиросійській коаліції «Азовський пакет» санкцій", - додав Омелян.

Міністр зауважив, що наразі ми маємо фактично вільний прохід Керченською протокою, але "він далекий до ідеального в нашому розумінні".

"Судна не повинні на вході чи на виході очікувати по декілька годин, раніше ця позначка взагалі дорівнювала нулю. Зараз судна очікують в середньому 15 годин, а ще зовсім нещодавно це було багато діб", - додав Омелян.

Читайте також: Укрзалізниця планує запустити потяги до Берліна та Кошице у 2019 році

Як повідомляв Укрінформ, 25 листопада 2018 року Росія в районі Керченської протоки здійснила пряму військову агресію проти катерів і буксира Військово-морських сил Збройних сил України, в результаті чого 24 українські військові моряки були захоплені в полон, з них троє дістали поранення.

Міжнародні організації та уряди багатьох країн світу засудили факт російської агресії і вимагають від РФ негайного і безумовного звільнення українських військових.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-