Україну і Норвегію об'єднує великий енергетичний потенціал — Кістіон

Україну і Норвегію об'єднує великий енергетичний потенціал — Кістіон

Укрінформ
Україна і Норвегія мають великий енергетичний потенціал.

Так віце-прем’єр-міністр Володимир Кістіон презентував діловим колам Скандинавії, які зібралися в Осло на Українсько-норвезькому діловому форумі, переваги та можливості української енергетики, повідомляє Урядовий портал.

«Україну і Норвегію об'єднує великий енергетичний потенціал. За обсягами розвіданих запасів газу ми треті в Європі після Норвегії та Нідерландів», - сказав Кістіон.

За його словами, протягом останніх трьох років уряд спільно з парламентом наполегливо працювали над покращенням бізнес-клімату . Зокрема, Україна пропонує інвесторам одні з найкращих у Європі стимулюючі рентні ставки, п’ятирічний мораторій на зміну податкового режиму для видобувачів газу, прозорі міжнародні онлайн-аукціони та конкурси для отримання дозволів на користування надрами, в тому числі на умовах угод про розподіл продукції. Окрім того, в країні прості регламентні процедури щодо доступу до земель для здійснення розвідки та видобутку вуглеводнів, а також відкритий доступ до геологічної інформації.

Окрему увагу Кістіон приділив можливостям та унікальним перевагам української газотранспортної системи. “Україна нині бореться за майбутнє своєї газотранспортної системи. «Вбити» її покликаний політично вмотивований проект Російської Федерації «Північний потік-2»», – наголосив віце-прем’єр-міністр.

Читайте також: Норвезькі інвестиції в українську економіку можуть сягнути $1,5 мільярда – Гройсман

Він додав, що вже сьогодні українська газотранспортна інфраструктура у складі потужної трубопровідної системи та підземних газових сховищ здатна забезпечити транзит з РФ до ЄС в обсязі до 150 млрд куб. м, сезонне зберігання газу переважно на кордоні Україна-ЄС в обсязі до 30 млрд куб. м, а також будь-які потреби видобувачів та споживачів газу на внутрішньому ринку.

Кістіон також привітав рішення норвезької компанії NBT вже цього року реалізувати на півдні України масштабний інвестиційний проект – 70 вітрових електроустановок загальною потужністю до 250 МВт.

«Це потужний сигнал світовій інвестиційній спільноті про довіру до України, про унікальні можливості реалізації в нас проектів «зеленої» енергетики», – наголосив урядовець.

Як відомо, прийняті закони в Україні «Про ринок електричної енергії», «Про електроенергетику» та «Про альтернативні джерела енергії» закріпили гарантований рівень «зеленого» тарифу на електричну енергію з відновлювальних джерел енергії та зобов’язання щодо викупу всього обсягу «зеленої» енергії, відпущеної в об’єднану енергетичну систему України. А найбільший у Європі рівень «зелених» тарифів сприяв дуже швидкому розвитку відновлювальної електроенергетики в Україні. Лише в 2018 році введено в експлуатацію 742,5 МВт генеруючих потужностей, що в 2,8 раза перевищує потужність, введену в експлуатацію за 2017 рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-