Коболєв назвав головне завдання “газових” переговорів у Брюсселі

Коболєв назвав головне завдання “газових” переговорів у Брюсселі

Укрінформ
НАК "Нафтогаз України" ставить головним завданням для тристоронніх переговорів Україна-Росія-ЄС у Брюсселі збереження транзиту та дотримання норм європейського права.

Про це під час брифінгу сказав голова НАК Андрій Коболєв, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Головним завданням на цих переговорах є збереження транзиту. Друге - ми хочемо, щоб контракт відповідав усім нормам європейського права. І якщо ці дві умови будуть виконані, ми, по-перше, будемо мати обсяги, по-друге - гарантії, що ці обсяги будуть нам або надаватися, або ці гроші будуть надаватися нам додатково, якщо російська сторона не буде виконувати свої зобов'язання", - зазначив Коболєв.

Він також назвав перешкоду до виконання цих вимог.

"Однією з головних проблем перемовин у Брюсселі є вимога Газпрому відновити так званий баланс. Про який баланс іде мова? Україна сплачувала за газ у 5-6 разів більше, ніж отримувала за транзит. Зараз ми сплачуємо за імпортний газ на 0,5 млрд менше, ніж ми отримуємо за транзит газу", - сказав Коболєв.

Читайте також: Газпром зірвав "транзитні" консультації між Україною, Росією і ЄС — Зеркаль

На його думку, російська сторона просто тягне час в очікуванні результатів президентських і парламентських виборів в Україні. За відсутності нових договорів Росія може припинити транзит на початку 2020 року, після завершення чинного контракту.

Як повідомлялося, на 21 січня призначено другий раунд тристоронніх переговорів між ЄС, Україною і Росією про довгостроковий транзит газу. В Європейській комісії заявили, що зустріч базуватиметься на прогресі, досягнутому під час попередніх раундів політичних та експертних переговорів.

Нинішній контракт між українським Нафтогазом та російським Газпромом щодо транзиту газу діє до кінця 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-