Наш гаманець в перше січня 2019 року

Наш гаманець в перше січня 2019 року

Аналітика
Укрінформ
Мінімальні зарплати і пенсії зросли. Втім, деякі тарифи зробили те саме. Банкомати ж тепер зможуть продавати валюту... Але не всі

Так уже історично склалося, що багато відчутних змін у житті країни прив’язуються до початку року – зарплати, тарифи, реформи, різноманітні новації... Цих змін зазвичай назбирується так багато, що мимоволі думаєш – і як тут після черги з новорічних свят нічого не наплутати? Особливо там, де йдеться про наш гаманець. Тож дочекавшись підтвердження новорічних змін, що стосуватимуться наших фінансів, Укрінформ вирішив про них нагадати.

1. До банкоматів по валюту

Із 1 січня набирає чинності постанова НБУ №63, згідно з якою громадяни України зможуть купувати та продавати іноземну валюту в банкоматах. Звісно, не у всіх, а лише в тих, які до цього пристосовані. Відтепер можна буде внести готівку у такий банкомат і він «видасть» вам валюту (мати картку відповідного банку не потрібно). У чеку зазначатиметься сума валюти до видачі, сума комісії, курс конвертації тощо. Якщо сума конвертації дорівнюватиме чи буде більшою за 150 тисяч гривень, клієнту потрібно буде ввести ім’я та поставити підпис на чеку. (Щоправда поки що не всі банкомати зможуть здійснювати цю операцію – зараз узгоджується їхнє розташування).

Конвертацію можна буде проводити лише готівкою, але фінансисти сподіваються, що незабаром будуть дозволені і відповідні безготівкові операції для клієнтів банків, про що раніше говорив в коментарі UBR.ua заступник голови правління Ощадбанку Антон Тютюн: “Вважаємо, що було б дуже прогресивно дати можливість здійснювати валютообмінні операції в інтернет-банкінгу та мобільних додатках банків”.

2. Заплатимо більше за опалення на 10-24%

З першого дня нового року населенню низки регіонів доведеться платити більше за теплоенергію. Таке рішення було прийнято Нацкомісією, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) і обумовлено підвищенням ціни на газ для теплокомуненерго на 23,5% із 1 листопада. Підвищення стосуватиметься 25-ти виробників теплової енергії, де тарифи за тепло зростуть на 10-24%.

Приміром, для КП “Вінницяміськтеплоенерго” зростання складатиме 20%, для ЛКМП “Львівтеплоенерго” – 17%, для КП “Міськтепловоденергія” (Хмельницька обл.) – 18%, для ТОВ “Сумитеплоенерго” -17%, для ТОВ “Євро-реконструкція” (Київ) – 10%. Водночас, за словами голови НКРЕКП Оксани Кривенко, комісія зменшила тарифи для споживачів бюджетної сфери – подекуди на 22%.

3. Зросли мінімальна зарплата і пенсії

З 1 січня в Україні мінімальна заробітна плата збільшилася до 4173 грн, що у погодинному розмірі – 25,13 грн. Відповідно до закону про держбюджет на 2019 рік, зростання складає 450 грн. У 2018-му розмір мінімалки становив 3723 гривні, а у погодинному розмірі – 22,41 грн.

Для двох мільйонів пенсіонерів з першого дня нового року теж хороші новини. У Пенсійному фонді повідомили, що з 1 січня зростуть мінімальні пенсії для тих, кому виповнилося 65 років і має великий трудовий стаж (35 років – для чоловіків, 30 років – для жінок), що пов’язане зі зростанням прожиткового мінімуму, а також для військових пенсіонерів на основі проведення постанови Кабміну №103 про збільшення виплат “військовим” пенсіонерам.

Віце-прем'єр-міністр Павло Розенко наприкінці грудня також повідомив, що підвищення пенсій для інших категорій громадян буде проведено з 1 березня 2019 року і становитиме 15-40%: “Найбільший перерахунок пенсій, який стосуватиметься близько 11 млн громадян, буде здійснено від 1 березня наступного року (йдеться про 2019 рік, – ред.). Це буде осучаснення пенсій за новими розмірами заробітних плат”.

4. Запрацює монетизація субсидій

З 1 січня 2019 року запрацює перший етап монетизації субсидій – для тих сімей, які звернуться за допомогою вперше. Кошти надходитимуть на спеціальний рахунок субсидіанта в Ощадбанку (їх можна буде відслідкувати в персональному кабінеті і використати тільки на оплату житлово-комунальних послуг), і вже через банк відбуватиметься розрахунок по субсидії з надавачем послуг. Після цього субсидіанту приходитиме смс-повідомлення, скільки залишилося доплатити з власної кишені.

Субсидія нараховуватиметься не за соціальними нормами, які були, як середня температура по палаті, а за конкретні спожиті послуги. Якщо субсидіанти економитимуть на комунальних послугах чи оптимізуватимуть їх, то зможуть отримувати від держави “живі” кошти. Забрати накопичену суму можна буде після закінчення фінансового року. Її “Ощадбанк” перерахує на рахунок субсидіанта, в той час як раніше заощаджені кошти поверталися до держбюджету.

З 1 травня 2019 року монетизація торкнеться тих, хто вже отримує субсидію. А з 1 жовтня 2019 року запрацює повномасштабна монетизація, коли кожен, хто є одержувачем житлової субсидії, отримуватиме за результатами опалювального сезону готівкою все, що було заощаджено. (Детальніше про монетизація субсидій Укрінформ писав тут).

5. Зростуть тарифи для абонентів Укртелекому

З 1 січня Укртелеком вводить другий етап підвищення тарифів на фіксований зв'язок. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на рішення НКРЗІ від 18 вересня 2018 року №488. Згідно з документом, вартість місячної абонентської плати за стаціонарний телефон для населення зросте у містах на 9% – з 49,8 гривень до 54,28 гривень; у селах на 19% – з 45,6 гривень до 54,28 гривень. Крім того, для бюджетних організацій та підприємств абонплата зросте до 59,59 грн.

6. Подорожчають і сигарети

Так само з 1 січня 2019 доведеться платити більше за сигарети - акцизи на тютюнові вироби підвищено на 20% . Таке зобов'язання Україна взяла на себе в межах угоди про асоціацію з ЄС. А з 1 липня цього року податок зросте іще на 9% - відповідно до рівня інфляції в минулому році.

Загалом же, відповідно до євроінтеграційних зобов’язань, Україна має підвищити ставку акцизу на сигарети до 90 євро на 1000 штук до 2025 року та забезпечити складову акцизу не менше 60% від ціни сигарет. 

Підготувала Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-