Мінагро: Цьогорічний врожай зернових — це понад 80% золотовалютних резервів

Мінагро: Цьогорічний врожай зернових — це понад 80% золотовалютних резервів

Укрінформ
Аграрно-промислова галузь у 2018 році закріпила позиції провідної галузі у вітчизняній економіці.

Про це повідомив т.в.о. міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк у статті для видання "Зеркало недели".

"Перманентні погодні катаклізми, зміна статусу надійних торговельних партнерів на прямо протилежні, регуляторні новації, логістичні проблеми — все це на виході трансформувалося не в руїни, як можна було б очікувати, а в рекордні показники продуктивності й закріплення галузі на провідних позиціях в українській економіці" , — зазначив він.

Мартинюк назвав вражаючим урожай зернових — 70,1 млн т, що на 5 млн т більше попереднього рекорду, зафіксованого в 2016 році.

За його словами, це близько 12% від ВВП, або понад 80% золотовалютних резервів.

Окрім того, підкреслив Мартинюк, це близько 40% в експортній виручці, "і це стабільність курсу національної валюти".

Мартинюк спрогнозував, що загальний експорт очікується на рівні 47 млн т, хоча ринок дає оцінки ще більші — 50 млн т. Постачань однієї тільки пшениці очікується на рівні 16 млн т — по 8 млн т продовольчої й фуражу.

Читайте також: Експорт зернових перевищив 23 мільйони тонн

У цілому, за словами т.в.о. міністра, за 2018 рік в аграрну галузь надійшло в різних форматах близько 4 млрд грн держпідтримки. Ще 2 млрд грн наприкінці року були акумульовані й передані на інші напрями, насамперед на соціальні виплати та виплати за зовнішніми позиками.

Як повідомлялося, загальний бюджет державної підтримки агропромислового комплексу у 2018 році передбачено на рівні 6,3 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-