Нові будівельні норми підвищать строк експлуатації доріг на 20% - Мінрегіон

Нові будівельні норми підвищать строк експлуатації доріг на 20% - Мінрегіон

Укрінформ
Нові будівельні норми щодо проектування дорожнього покриття підвищать строк експлуатації доріг на 15-20%.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ.

"У проекті нових галузевих будівельних норм щодо проектування доріг з асфальтобетонним покриттям (ГБН В.2.3-37641918-559 “Автомобільні дороги. Дорожній одяг нежорсткий. Проектування”) встановлюються сучасні вимоги до проектування автомобільних доріг європейської якості. За експертними оцінками, це сприятиме підвищенню їх строку служби в середньому на 15-20% та зменшить появу тріщин у 2 рази", - йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що норми стосуються проектування нового будівництва, реконструкції або капітального ремонту доріг загального користування.

“Сьогодні при проектуванні покриття на дорогах враховуються не всі чинники, які впливають на їх якість та довговічність. Наприклад, параметри міцності та укріплення не лише покриття, але й грунтів, можливі зсуви та інше. Тому ми розробили новий документ - галузеві будівельні норми, в яких прописали використання сучасних рішень і технологій для проектування більш якісних автомобільних доріг”, - прокоментував розробку нових ГБН заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

Читайте також: Гройсман: Україна зацікавлена в авторитетному партнері для управління ГТС

Так, у нових нормах вводяться: чіткі вимоги до мінімальної міцності грунтів та їх укріплення; додаткові вимоги до пружності основи під асфальтобетоном; більш коректний розрахунок можливих зсувів у грунті; підвищені параметри навантаження на грунт для великовагового транспорту; обов’язкове влаштування уступів для з’єднання дорожніх полотен при розширенні доріг та інші зміни.

Галузеві будівельні норми – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-