З 1 січня починають монетизацію субсидій: хто отримає першим

З 1 січня починають монетизацію субсидій: хто отримає першим

Укрінформ
Із 1 січня 2019 року в Україні почнуть монетизацію субсидій.

Відповідне рішення ухвалено Кабінетом міністрів України на засіданні в четвер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Розпочинаємо з 1 січня монетизацію субсидій. Я думаю, що дуже багато про це говорили, багатьом кому з постачальників тепла, послуг невигідно це, бо ми будемо виводити все на світло”, - сказав Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

Він наголосив, що монетизація субсидій - “це зовсім інші взаємовідносини між постачальниками та споживачами”.

Водночас, міністр соціальної політики Андрій Рева під час виступу на засіданні уряду зазначив, що, як передбачено проектом постанови, з 1 січня 2019 року в грошовій формі надаватимуться субсидії тим домогосподарствам, які вперше звернуться по її отримання.

“Домогосподарства, яким субсидія призначена в поточному році, продовжуватимуть отримувати її до закінчення опалювального періоду згідно з діючим сьогодні порядком шляхом перерахування бюджетних коштів місцевим органам соціального захисту населення на рахунки організацій, що надають послуги”, - сказав Рева.

Він наголосив, що людям жодних дій щодо переоформлення субсидій до травня робити непотрібно.

“З травня 2019 року субсидії надаватимуться в грошовій формі всім домогосподарствам, які їх отримують в неопалювальний сезон, а також почнуть надаватися в грошовій форм пільги на оплату житлово-комунальних послуг. Починаючи з жовтня 2019 року, грошова форма охопить всіх отримувачів пільг та житлових субсидій”, - розповів міністр соціальної політики.

За його словами, етапність запровадження грошової форми пільг та субсидій дасть змогу відпрацювати новий механізм на невеликій кількості отримувачів.

Читайте також: Рева пояснив, як отримувачам субсидій нарахували “зайвих” 29 мільярдів

“Оскільки житлова субсидія - це державна допомога на оплату житлово-комунальних послуг, важливим є те, щоб отримані громадянами кошти були спрямовані саме на оплату цих послуг. Тому на підставі рішення міжвідомчої робочої групи проектом акта встановиться механізм цільового використання бюджетних коштів, передбачених на надання субсидії населення”, - сказав міністр.

Таким чином, пояснив він, сума субсидії надходитиме безпосередньо на персональний обліковий запис одержувача в банківській установі. При цьому фінансування проводитиметься на центральному рівні.

"Міністерство соціальної політики перераховуватиме кошти безпосередньо банку, що значно скорочує терміни проходження коштів порівняно з діючим механізмом, коли кошти центрального рівня спускаються на місцевий і потім перераховуються підприємствам”, - вважає Рева.

Він пояснив, що кошти призначеної субсидії матимуть спеціальний режим використання, тобто спрямовуватимуться лише на оплату житлово-комунальних послуг, про що банк повідомлятиме одержувача субсидії шляхом надсилання смс-повідомлення та виводячи баланс після кожної проплати.

“Якщо сім’я ощадливо використовувала енергоресурси за результатом опалювального сезону або неопалювального, вона зможе використати увесь залишок коштів на рахунку на свій розсуд, а не частину, як це робиться сьогодні”, - сказав Рева.

Окрім того, він наголосив, що ухваленою постановою “не змінюється право на надання житлових субсидій”.

“Розмір допомоги і надалі залежатиме лише від двох факторів: від розміру витрат на житлово-комунальні послуги та від доходів громадян. Змінюється лише алгоритм їх виплати”, - сказав міністр.

Адміністрування зазначеного механізму здійснюватиме державний банк — Ощадбанк, який вже відповідно до доручення уряду працює над впровадженням грошової форми надання субсидій населенню, сказав міністр соцполітики.

За його словами, таке рішення уряду дасть змогу забезпечити цільове використання бюджетних коштів, стимулюватиме отримувачів субсидії до економного споживання житлово-комунальних послуг та дозволить розпочати новий етап реформування житлових субсидій на оплату житлово-комунальних послуг.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-