Ринок сільгоспземель в Україні можуть запровадити з 2020 року - експерт

Ринок сільгоспземель в Україні можуть запровадити з 2020 року - експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Існує велика ймовірність, що з 2020 року ринок сільськогосподарських земель буде запроваджено. 

Так Укрінформу прокоментувала прийняття 20 грудня 2018 року Верховною Радою України закону №9355-5 про продовження мораторію на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення заступник директора Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки” Ольги Ходаківська, повідомляє кореспондент агентства.

“Наразі існує велика ймовірність того, що з 2020 року ринковий обіг буде уведено. Проте нинішня редакція закону відрізняється від попередніх. Відмінність його полягає в тому, що цього разу у документі, окрім норми, яка відтерміновує уведення ринкового обігу земель, міститься пряме доручення Кабінету міністрів України до 1 березня 2019 року розробити і внести на розгляд Верховної Ради України проект Закону України про обіг земель сільськогосподарського призначення”, - повідомила Ходаківська.

За її словами, очікується, що за цей період будуть напрацьовані необхідні нормативно-правові акти, які визначать чіткі правила гри та забезпечать поступове уведення у ринковий обіг сільськогосподарських земель.

“За результатами проведених Інститутом аграрної економіки анкетних опитувань встановлено, що майже третина – 31,0% – респондентів є прихильними до запровадження ринкового обігу земель. Щоправда, за так званий вільний ринок виступають лише 3,3% опитаних”, - підкреслила науковець.

Вона додала, що більшість опитаних громадян висловлюються за зняття заборони (мораторій) на продаж земель сільськогосподарського призначення лише за таких умов: повне законодавче та нормативне урегулювання обігу таких земельних ділянок; запровадження обмеженого, чітко регульованого обігу земель за участі спеціальних агенцій (на зразок SAFER у Франції, регіональної організації з управління землями (Landgesellschaft) у Німеччині тощо) або земельних комісій, створених на місцях (повноваження яких поширюватимуться у межах територіальних громад, де знаходиться земельна ділянка); обмеження розміру землеволодіння однією особою, а також обмеження суб’єктного складу покупців.

Як наголошує науковець, однією з суттєвих перешкод на шляху запровадження ринкового обігу земель дотепер залишається брак обігових коштів у потенційних покупців. З огляду на це респонденти цілком справедливо зазначають, що процес «запуску» ринку земель має доповнюватися механізмами пільгового кредитування та розстрочення платежу з наданням пріоритету тим, хто самостійно господарює на землі, або молодим фермерам, які хочуть започаткувати власну справу. Тому найближчим часом усі зусилля державотворців мають бути сконцентровані у цій площині.

"Досвід країн ЄС переконливо доводить, що без запровадження спеціальних заходів і регуляторів, зняття мораторію на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення унеможливить збалансований розвиток українського сільського господарства. В умовах класичного банківського кредитування це стане суттєвою перешкодою для розвитку малих форм господарювання і значно меншою мірою торкнеться великих господарств, які, завдяки системам власної гарантії, мають доступ до кредитних та інших фінансових ресурсів. Без ефективних і дієвих адаптовних механізмів малі і середні виробники можуть залишитися за межами земельного ринку", - переконана Ходаківська.

Читайте також: В Україні з'явиться перший продукт із захищеним географічним зазначенням

На її переконання, до завершення дії мораторію у 2020 році має бути напрацьовано і прийнято низку нормативно-правових актів, серед яких одними з найбільш важливих є норми щодо контролю за здійснюваними земельними транзакціями.

“Нині багато розмов точиться навколо того, хто купуватиме, за якою ціною, обговорюються максимально дозволені площі тощо, але не менш важливим з огляду на існуючу ситуацію є питання: а хто буде це все відслідковувати і контролювати? Жодна з нині функціонуючих у країні інституцій не має таких повноважень. Цікаво, що і у запропонованих нині законопроектах згадані норми також відсутні. Тому, незважаючи на актуальність і нагальність даного питання та його довготривалий і затяжний характер, залишається ще дуже багато важливих речей, над якими потрібно працювати”, - підсумувала експерт.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 20 грудня 2018 року продовжила на рік (до 1 січня 2020 року) мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення. Заборона на продаж земель сільськогосппризначення була запроваджена в Україні ще у 2001 році. З 2002 року мораторій почав діяти як тимчасовий захід з метою забезпечення нормативного врегулювання земельних відносин та створення інфраструктури ринку землі, після чого парламент неодноразово його продовжував.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-