Енергоатом спростовує

Енергоатом спростовує "таємну" угоду з російським ТВЕЛ

Укрінформ
Заяви ЗМІ про негативні наслідки для енергетичної безпеки України укладення НАЕК "Енергоатом" нібито таємної угоди з російським ВАТ "ТВЕЛ" не відповідають дійсності.

Про це йдеться у прес-релізі, розповсюдженому Енергоатомом.

"Про додаткову угоду з ВАТ "ТВЕЛ", яка була укладена у вересні цього року, Енергоатом поінформував і українську владу, і всіх представників американського уряду та енергетичної галузі США, з якими відбувалися зустрічі", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, Енергоатом зустрівся з делегацією Комісії ядерного регулювання (U.S. Nuclear Regulatory Commission, NRC) на чолі з комісіонером Стівеном Бернсом, директором Офісу Міністерства енергетики США в Україні пані Хізер Белл, міністром енергетики США Ріком Перрі та заступником міністра енергетики США Едвардом МакГінісом.

"Жодних зауважень щодо укладання додаткової угоди з боку американської сторони не прозвучало", - зазначають в Енергоатомі.

У компанії додали, що в Україні відповідна урядова нарада проходила у закритому режимі через те, що на ній розглядалася конфіденційна інформація, яка міститься у контрактних документах стосовно поставок ядерного палива – як від ВАТ "ТВЕЛ", так і від компанії Westinghouse.

Енергоатом пояснює, що приводом для підписання додаткової угоди з "ТВЕЛ" стало розширення поставок на українські АЕС ядерного палива виробництва Westinghouse, тому умови документа передбачають скорочення обсягів поставок російського палива. При цьому наголошується, що угода з російським постачальником передбачає обмеження поставок російського палива 2025 роком, а також покращення цінових умов для "НАЕК "Енергоатом".

Читайте також: Уряд розробив план зменшення залежності АЕС від російського палива — Гройсман

У НАЕК націлені на розширення співпраці з Westinghouse. "Енергоатом здійснив диверсифікацію постачання ядерного палива на АЕС України, збільшивши кількість енергоблоків ВВЕР-1000, що використовують паливо Westinghouse. Заплановано, що з 2021 року більше половини парку реакторів ВВЕР-1000 в Україні працюватимуть на американському паливі. До контракту з компанією Westinghouse включено умову щодо постачання палива для всіх 13 енергоблоків ВВЕР-1000 протягом 12 місяців з моменту розміщення відповідного замовлення. Створено запас ядерного палива в обсязі, що забезпечує безперебійну роботу українських АЕС протягом більше одного року", - заявили в Енергоатомі.

У компанії переконані, що завдяки цим заходам на сьогодні повністю виключений ризик виникнення дефіциту ядерного палива у випадку форс-мажорних обставин або недружніх дій з боку РФ.

Як повідомлялося, на сьогодні Westinghouse постачає паливо для шести енергоблоків українських АЕС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-