Рада у четвер розгляне проект закону про запровадження

Рада у четвер розгляне проект закону про запровадження "зелених" аукціонів

Фото
Укрінформ
Проект закону про запровадження "зелених" аукціонів №8449 готується до розгляду парламентом 20 грудня.

Про це сказав голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Сергій Савчук на Інвестиційному форумі Україна – ЄС з відновлюваної енергетики, повідомляє прес-служба відомства.

"Наразі Україна робить стратегічно важливий крок – готується до впровадження поширеного у країнах ЄС механізму – «зелених» аукціонів. Відповідний законопроект, розроблений за ініціативи Комітету ВРУ ПЕК за участю усіх стейкхолдерів, у т.ч. Держенергоефективності, планується розглянути у парламенті 20 грудня цього року", - йдеться у повідомленні.

За словами Савчука, представники ЄС уже відзначили необхідність впровадження таких аукціонів, що допоможе здешевити «зелену» електроенергію для суспільства, сформувати прозору високу конкуренцію між інвесторами, а також забезпечити стабільність та надати впевненість інвесторам щодо фінансування проектів на довгострокову перспективу.

«У 2017 р. Україна вже здобула майже 7% «зеленої» енергії. Цього вдалося досягти завдяки впровадженим відповідно до практик ЄС законодавчим стимулам, які ще у 2015 р. активізували ринок, підвищили інтерес інвесторів та дозволили за всі ці 4 роки залучити більше 1,5 млрд євро інвестицій у вітчизняні «зелені» проекти», - додав Савчук.

Як повідомлялося, депутати мають намір запровадити конкурси вже з 1 липня 2019 року – дати початок запуску ринку електроенергії. Аукціони мають прийти на заміну фіксованим "зеленим" тарифам, забезпечуючи конкуренцію між інвесторами та ринкову ціну відновлюваної енергетики.

Читайте також: Сертифікацію "Магістральних газопроводів" проведуть до кінця 2019 року - НКРЕКП

У Європейському банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) схвалили зазначений проект закону, висловивши думку, що впровадження нової системи сприятиме становленню нового конкурентного ринку.

Фото: сайт Держенергоефективності

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-