МВФ оприлюднив деталі нової програми Stand-by для України

МВФ оприлюднив деталі нової програми Stand-by для України

Заява
Укрінформ
Нова 14-місячна програма кредитування Stand-By (SBA) для України на загальну суму 3,9 млрд. доларів США забезпечить основу для стабільного зростання української економіки наступного року. 

Вона передбачає надання першого траншу негайно в розмірі 1,4 млрд доларів США, а також перегляд виконання програми для виділення наступних виплат щопівроку. Уряд України має також дотримуватися низки умов, спрямованих на забезпечення стабільності національної економіки. Докладніше про це йдеться в офіційній заяві МВФ, оприлюдненій у вівторок за підсумками засідання Виконавчої Ради, неофіційний переклад якої наводить Укрінформ:

Виконавча рада МВФ затвердила 14-місячну угоду Stand-by на суму 3,9 млрд. доларів США для України, 1,4 млрд. доларів США – у вигляді негайної виплати.

Виконавча рада Міжнародного валютного фонду (МВФ) сьогодні схвалила 14-місячну угоду про резервне кредитування (SBA) для України. Обсяг угоди становить в еквіваленті 2,8 млрд SDR (близько 3,9 млрд. доларів США, 139% квоти). Рада також прийняла до відома рішення України про скасування угоди за програмою розширеного кредитування (EFF) для України, яка була затверджена 11 березня 2015 року (див. Прес-реліз № 15/107 )

Економічна програма (української – ред.) влади, підтримана угодою SBA, спирається на прогрес, досягнутий за схемою EFF. SBA забезпечить опору для економічної політики уряду протягом 2019 року й зосереджується на підтримці макроекономічної та фінансової стабільності. Програма фокусуватиметься на чотирьох пріоритетах:

(І) продовження поточної консолідації бюджету з метою подальшого зменшення державного боргу;

(ІІ) подальше зниження інфляції з одночасним збереженням гнучкого режиму валютного курсу;

(III) посилення фінансового сектору, сприяння відновленню активів та відродженню банківського кредитування;

(IV) просування цілеспрямованої сукупності структурних реформ, зокрема для вдосконалення процесів адміністрування податків, приватизації й управління.

Затвердження програми SBA (для України – ред.) відкриває можливість для негайної виплатити 1 млрд. SDR (близько 1,4 млрд. дол. США). Решта коштів буде доступна після завершення піврічних оглядів.

Читайте також: МВФ готовий надати перший транш Україні за новою програмою Stand-by

Після дискусії Виконавчої ради МВФ перший заступник директора та виконуючий обов'язки голови Фонду Девід Ліптон зазначив:

Українська влада успішно відновила макроекономічну стабільність та зростання за підтримки міжнародного співтовариства. Розсудлива фіскальна та монетарна політика, а також гнучкий режим обмінного курсу допомогли зменшити дефіцит фіскального й поточного рахунків. Резерви були частково відновлені, і впевненість зросла.

Нова угода Stand-by забезпечить опору для економічної політики (української – ред.) влади протягом наступного року, зберігаючи останні тенденції економічного зростання та сприяючи ще більш стійкому зростанню. Разом з підтримкою Світового банку та Європейського Союзу, ця угода допоможе Україні покрити її фінансові потреби.

Програма уряду зосереджується на підтримці макроекономічної стабільності, зокрема шляхом постійної бюджетної консолідації та зниження рівня інфляції. Це супроводжуватиметься спрямованими реформами, націленими на зміцнення податкового адміністрування, врядування, а також фінансового й енергетичного секторів, одночасно забезпечуючи соціальну допомогу для найбільш уразливих верств населення.

Читайте також: Світовий банк надав Україні фінансові гарантії на $750 мільйонів

Уряд залишається прихильним бюджетній дисципліни, щоби міцно закріпити тенденцію до зменшення державного боргу. Важливим залишається протистояти тиску щодо збільшення витрат або зменшення податків, одночасно відновлюючи зусилля з покращення управління державними фінансами й адміністрування доходів. Монетарна політика спрямована на зменшення інфляції та відновлення міжнародних резервів в рамках гнучкого валютного курсу. Забезпечення незалежності Центробанку матиме вирішальне значення в цьому сенсі. Наразі докладаються зусилля щодо вирішення проблемних кредитів, відшкодування активів банків, які зазнали невдачі, а також вдосконалення керування державних банків.

Подальший прогрес у здійсненні антикорупційних реформ та приватизації допоможе залучити інвестиції й покращити бізнес-клімат у більш широкому контексті.

Пріоритети включають практичну діяльність антикорупційного суду, приватизацію великих державних підприємств, спрощення нормативних актів, а також просування земельної реформи.

Імплементація програми є предметом значних ризиків, як внутрішніх, так і зовнішніх. Влада здійснила важливі кроки з метою пом'якшення цих ризиків, у тому числі шляхом затвердження надійного бюджету на 2019 рік, підвищення тарифів на газ та опалення, а також ухвалення законодавства для вдосконалення управління в державних банках. Повна та своєчасна реалізація програми матиме вирішальне значення для її успіху в контексті складних викликів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-