НБУ просить перевірити законність дій ліквідатора санаторію

НБУ просить перевірити законність дій ліквідатора санаторію "Женева"

Укрінформ
Національний банк звернувся до Міністерства юстиції з проханням перевірити законність дій ліквідатора санаторію "Женева".

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

"Національний банк стурбований ситуацією навколо продажу майна санаторно-курортного комплексу "Женева", який належить ТОВ "Трускавецьінвест". Це товариство у 2013 році передало комплекс та земельну ділянку в заставу АТ "Єврогазбанк", після чого банк передав майнові права на цю заставу Національному банку під кредит рефінансування...Національний банк звернувся до Міністерства юстиції України з проханням провести позапланову перевірку законності дій арбітражного керуючого ТОВ "Трускавецьінвест" В. Бондаренка", - йдеться в повідомленні.

У регуляторі зазначають, що у 2018 році ринкова вартість нерухомого майна, що входять до складу комплексу "Женева", становила 261,6 млн грн (в т.ч.: 244, 6 млн грн – вартість нерухомості, 17 млн грн – земельної ділянки) за внутрішньою оцінкою НБУ.

Однак, за інформацією Нацбанку, арбітражний керуючий та ліквідатор комплексу В. Бондаренко такої оцінки вартості майна боржника не здійснював. Натомість на торгах, призначених на 28 грудня цього року, він визначив стартову ціну нерухомого майна ТОВ "Трускавецьінвест" – 223,1 млн грн з можливістю пониження початкової вартості майна до кроку аукціону, який складає 2,2 млн грн. Тобто у результаті торгів комплекс, який за оцінками НБУ коштує 261,6 млн грн, може бути проданий всього за 2,2 млн грн.

У Нацбанку зазначають, що для участі в аукціоні учаснику необхідно сплатити досить великий гарантійний внесок у розмірі 10% від початкової вартості лоту, що складає 22,3 млн грн. Національний банк вбачає у вказаних вище умовах з продажу майна ТОВ "Трускавецьінвест" ризик проведення "штучних" торгів з метою забезпечення придбання активів заздалегідь визначеному переможцю аукціону. На таку думку наштовхує, зокрема: визначення стартової ціни майна без проведення його оцінки та визначення ринкової вартості, а також розміру авансового внеску, що дає можливість звузити коло бажаючих брати участь в аукціоні, встановлення максимально низької ціни в 2,2 млн грн, яка до того ж може бути знижена під час проведення аукціону і загалом складає лише 10 частину авансового внеску та відсутність згоди на продаж заставного майна від АТ "Єврогазбанк" як заставного кредитора.

Читайте також: НБУ зберіг рівень обов’язкового продажу валютних надходжень юрособами

Крім того, арбітражний керуючий не вживає заходів щодо збереження майна ТОВ "Трускавецьінвест" – комплекс "Женева" продовжує функціонувати та здійснювати господарському діяльність. Зокрема, можна безперешкодно замовити номер в готелі через контактні телефони, розміщені в Інтернеті у відкритому доступі. Хоча за законом з дня ухвалення господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури господарська діяльність банкрута завершується.

Враховуючи вимоги законодавства, а також ризики, пов’язані з реалізацією на торгах 28 грудня заставленого у НБУ майна без дозволу банку та за невідповідну його вартості суму, Національний банк звернувся до Міністерства юстиції України з проханням провести позапланову перевірку законності дій арбітражного керуючого ТОВ "Трускавецьінвест" В. Бондаренка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-