В Україні завершився ще один проект ЄС щодо поводження з радіоактивними відходами

В Україні завершився ще один проект ЄС щодо поводження з радіоактивними відходами

Укрінформ
Завершилася реалізація проекту міжнародної технічної допомоги Європейського Союзу, який спрямовувався на посилення безпеки при поводженні з усіма видами радіоактивних відходів (РАВ). 

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Державного агентства України з управління зоною відчуження, яке є у розпорядженні Укрінформу.

«Ми раді повідомити, що ще один проект допомоги ЄС Україні успішно завершився. Його реалізація дозволила удосконалити національну систему поводження з радіоактивними відходами з урахуванням міжнародно визнаних вимог щодо безпеки людини та навколишнього середовища в цілому», – сказав голова ДАЗВ Віталій Петрук.

За його словами, результатом реалізації проекту «Підтримка при поводженні з радіоактивними відходами на промисловому комплексі «Вектор» в Україні» стало технічне завдання на проектування Технологічного корпусу з переробки твердих радіоактивних відходів, звіт з аналізу безпеки об’єкта, звіт з оцінки впливу на довкілля і звіт щодо відповідності санітарним вимогам України. 

Окрім того, експерти підготували рекомендації та обгрунтування вибору критеріїв приймання відходів на захоронення в СОПСТРВ (спеціальне обладнання при поверхневому сховищі твердих радіоактивних відходів) та сховища типу ТРВ-1 і ТРВ-2 на основі переоцінки їх безпеки з урахуванням зауважень Держатомрегулювання. Ці кроки підвищать безпеку та економічну ефективність поводження з радіоактивними відходами в Україні задля досягнення довгострокової мети – остаточного та безпечного їх захоронення.

Читайте також: ЄС надав допомогу у реалізації двох проектів у зоні відчуження

Як повідомляв Укрінформ, Європейський Союз у партнерстві з Державним агентством України з управління зоною відчуження завершив два проекти вартістю 1,75 млн євро, що передбачали введення в експлуатацію та ліцензування трьох сховищ для захоронення радіоактивних відходів, а також розробку проекту нового технологічного корпусу для переробки короткоіснуючих низькоактивних та середньоактивних відходів на комплексі виробництв «Вектор». Очікується, що введення в експлуатацію сховищ для захоронення радіоактивних відходів та початок будівництва технологічного корпусу відбудуться у 2019 році.

Після Чорнобильської аварії ЄС розпочав програму з ядерної безпеки. Внесок Європейського Союзу в ядерну безпеку України перевищив 950 млн євро. Вартість прямої підтримки, наданої ДП НАЕК «Енергоатом» та Державній інспекції ядерного регулювання України через програму 2+2, наближається до 300 млн євро. Крім того, вклад у довгострокове безпечне поводження з радіоактивними відходами, що утворились у результаті Чорнобильської аварії, відходами зняття з експлуатації Чорнобильської атомної електростанції та в довгострокове зберігання й захоронення радіоактивних відходів діючих енергоблоків України перевищує 600 млн євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-