Аналітики спрогнозували

Аналітики спрогнозували "новорічний" курс долара

Укрінформ
Курс долара найближчим часом може знизитися до 27,7 грн, після чого вірогідне його сезонне зростання, яке регулярно спостерігається у грудні. В результаті на Новий рік курс може становити приблизно 28,5 гривень за долар.

Про це йдеться у релізі Альпарі, який передано у розпорядження Укрінформу.

"Найближчим часом можна очікувати на подальше зниження долара до 27,7 грн, після чого вірогідне його сезонне зростання, яке регулярно спостерігається останніми роками у грудні. В результаті Новий рік ми можемо зустріти з доларом близько 28,5 грн", - говориться у повідомленні.

В Альпарі зазначають, що у листопаді велику частину місяця долар щодо гривні знижувався. З кінця жовтня до 23 листопада офіційний курс долара, що встановлюється НБУ, знизився з 28,1644 грн до 27,7458 грн(-1,5%). Проте потім послідував інцидент у Керченській протоці із захопленням РФ українських катерів і моряків, і запровадження, як наслідок, воєнного стану. У результаті курс долара до кінця листопада виріс до 28,3909(+0,8% до початку місяця, +2,3% до мінімуму 23 листопада). Проте реакція на події у Чорному морі виявилася досить стриманою й короткостроковою. Найбільше зреагував курс продажу готівкової валюти у банках, який у вівторок, 27 листопада, досягнув 28,7 грн(у середньому по країні), а різниця між купівлею й продажем(так званий спред) досягнула 0,7 грн. Проте вже з середи курс продажу пішов вниз, хоча курс купівлі й долар на міжбанку росли аж до четверга, 29 листопада.

Читайте також: На курс гривні впливатимуть реальності у протистоянні з Росією - експерти

Швидкоплинність негативної реакції курсу долара на події, що сталися, має кілька причин. Перша з них, вважають в Альпарі, полягає у тому, що було прийнято обмежити воєнний стан терміном у 30 днів, і політичних наслідків у вигляді скасування президентських виборів він не матиме. По-друге, представники МВФ оперативно зробили заяву, що воєнний стан не є формальним приводом для призупинення співпраці і не позначиться на рішенні про виділення траншу. Далі представники НБУ й уряду зробили ряд заяв про те, що воєнний стан не позначиться на веденні економічної (зокрема, зовнішньоекономічною) діяльності підприємствами, і не планується запроваджувати адміністративні обмеження на валютному ринку.

Додатковим позитивом для валютного ринку стало рішення Єврокомісії про швидке виділення 500 млн євро за дуже низькою ставкою. В результаті до 5 грудня долар на міжбанку знизився до 27,97 грн, а готівковий долар у банках знизився до 27,90/28,14. При цьому різниця між продажем і купівлею повернулася до стандартних "докризових" рівнів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-