Рева розповів, в чому бачить ресурс для збільшення пенсій

Рева розповів, в чому бачить ресурс для збільшення пенсій

Укрінформ
Якщо ми хочемо чесно дивитися в очі пенсіонерам, то маємо зробити все для боротьби зі схемами ухилення від сплати єдиного соціального внеску. 

Про це сказав в інтерв'ю міністр соціальної політики України Андрій Рева, повідомляє прес-служба міністерства.

"Персонал 75 відсотків приватних підприємств отримує заробітну плату 3723 гривні, а 84 тисячі керівників приватних підприємств декларують зарплати на рівні 3723 гривні. Із 22 мільйонів працездатного населення ЄСВ сплачують 12 мільйонів, а офіційно працюють 16 (мільйонів - ред.)... Але спробуйте прийти з перевіркою на підприємство, і одразу почуєте "бізнес душать". Ми запропонували, щоби ці 84 тисячі керівників підприємств заплатили ЄСВ на виплату пенсій не з мінімальної зарплати, а з подвійної ставки, їм кожному в місяць потрібно буде доплатити пенсіонерам 1000 гривень, але що ми чуємо? "В тінь підемо, це аморально". Я вважаю, що аморально - це пенсія півтори тисячі гривень. І, якщо ми хочемо чесно дивитися в очі людям, які сьогодні отримують мізерні пенсії, то маємо зробити все для боротьби зі схемами ухилення від сплати ЄСВ", - наголосив міністр.

За словами урядовця, єдине природне джерело надходжень для проведення виплат пенсій - це сплата ЄСВ власниками підприємств за своїх працівників, а намагання розділити ці два процеси продиктовані виключно небажанням "тіньовиків" сплачувати податки та забезпечувати законні права працівників.

Він також розповів про суттєвий опір, який чиниться наразі розробленому законопроекту для боротьби зі схемами мінімізації сплати ЄСВ.

"У 2016 році розмір ставки ЄСВ Верховною Радою було знижено з 38 до 22 відсотків, і, фактично, пенсіонери заплатили великому бізнесу 65 мільярдів гривень. Але ми не можемо повернути ставку ЄСВ, бо не можна двічі увійти в одну річку, та й  не потрібно цього робити. Тому, коли ми говоримо про те, що потрібно робити для отримання ресурсу на збільшення пенсій, то ці ресурси є - це тіньова економіка. І нами розроблений законопроект по ЄСВ, що його в штики сприйняла наша "прогресивна громадськість", для якої власний егоїзм є більш важливим, ніж гуманізм", - пояснив Рева.

Читайте також: “Пакунок малюка” і соцпрограми: уряд ухвалив необхідні документи

Як повідомлялося, Міністерство соціальної політики розробило проект закону для стабілізації пенсійної системи та забезпечення соціальної справедливості, який було ухвалено на засіданні уряду 14 листопада 2018 року. У документі ппропонується розширити базу оподаткування ЄСВ в розмірі 22% з 15 мінімальних зарплат (55,8 тис. грн) до 25 (104,3 тис. грн) і ввести регресивну шкалу відрахувань цього збору з розміру зарплати, яка перевищує максимальну величину, що стимулюватиме до легалізації заробітних плат. Ставка ЄСВ на ту суму зарплати, яка перевищує максимальну базу оподаткування, зменшуватиметься — до 5% на суму, що перевищує 270 розмірів мінімальних зарплат.

За словами міністра соціальної політики,удосконалення законодавства з нарахування ЄСВ може збільшити надходження до Пенсійного фонду майже на 10 млрд грн протягом календарного року.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі не підтримало законопроект щодо зміни підходів до нарахування ЄСВ, стверджуючи, що законодавча ініціатива призведе до ще більшої тінізації фонду оплати праці, зменшення інвестиційних надходжень та, як наслідок, надходжень до державного бюджету.

Із заявою проти ініціативи щодо вибіркового збільшення податкового навантаження, яка розроблялася Мінсоцполітики, виступила також Європейська бізнес-асоціація. В асоціації вважають, що гарантованим наслідком скасування максимальної величини бази нарахування ЄСВ стане суттєве зростання витрат бізнесу. Стверджується також, що збільшення навантаження на сумлінних платників є вкрай несправедливим способом компенсувати втрати, які виникають внаслідок існування легкодоступних схем ухиляння від податків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-