Всесвітній арешт активів Коломойського та Боголюбова ніхто не скасовував - Приватбанк

Всесвітній арешт активів Коломойського та Боголюбова ніхто не скасовував - Приватбанк

Укрінформ
АТ КБ "ПриватБанк" подасть апеляційну скаргу на рішення Високого суду Лондона щодо питання юрисдикції.

Водночас наказ про всесвітній арешт активів колишніх власників фінустанови залишається чинним. Про це йдеться в прес-релізі банку, який є в розпорядженні Укрінформу.

"Сьогодні суддя Фанкорт виніс офіційно своє рішення у Високому суді Лондона. Протягом слухання, що відбулося 23 листопада 2018 року в Лондоні, цей суддя надав Банку дозвіл на оскарження рішення суду першої інстанції щодо питання юрисдикції. Банк подасть апеляційну скаргу найближчим часом", - йдеться у повідомленні.

У ПриватБанку зазначають, що судовий наказ про всесвітній арешт активів колишніх власників ПриватБанку, Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова, та шести компаній, які, як заявляється, підконтрольні їм, на суму 2,6 млрд дол. наразі залишається чинним. Відповідачам і надалі заборонено, крім іншого, відчужувати свої активи без згоди ПриватБанку або дозволу англійського суду. 

"Сьогоднішнє рішення фіксує висновки судді про те, що "в банку немає жодних труднощів із доведенням факту шахрайських дій для достатньої для судового розгляду справи... докази основним чином вказують на ретельно сплановані шахрайські дії та відмивання коштів в особливо великих розмірах... Існує дуже складна схема із залученням великої кількості кредитів та авансових платежів постачальникам... Саме штучна складність цієї схеми вказує на такі шахрайські дії", - наголошують в ПриватБанку.

Позов ПриватБанку стосується шахрайських дій стосовно кредитів на суму 1,9 млрд дол., які були використані для здійснення авансових платежів шести компаніям-відповідачам за "удаваними" договорами поставки, які "не могли бути виконані та більше того, навіть не було жодного наміру на їхнє виконання. Вони були використані як прикриття для виправдання витоку величезних сум коштів із банку", зазначили у фінустанові.

Банк заявляє, що такі шахрайські дії завдали збитку на суму 1,9 млрд дол. плюс відсотки (що нараховуються у розмірі близько 500 тис. дол. на день), та залишається впевненим, що в кінцевому рахунку йому вдасться привести свої позовні вимоги до розгляду в суді Лондона. Станом на сьогодні ціна позову ПриватБанку (разом із відсотками) становить приблизно 3 млрд дол. 

Раніше у вівторок ЗМІ з посиланням на юристів Коломойського повідомили, що Високий суд Лондона встановив, що всесвітній арешт активів Коломойського і Боголюбова було видано помилково.

Читайте також: Суд із Коломойським та Боголюбовим: Приватбанк має кілька запасних планів

Як повідомляв Укрінформ, Високий суд Лондона вирішив, що йому не підсудна справа за позовом ПриватБанку до його екс-власників Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова, але ПриватБанк має намір оскаржити це рішення.

Водночас суддя дійшов висновку, що докази вказують на ретельно сплановані шахрайські дії та відмивання коштів в особливо великих розмірах, а банк став жертвою масштабних шахрайських дій - на суму приблизно від 329 млн дол. до 1,2 млрд дол.

У ПриватБанку заявили, що готують оскарження рішення щодо непідсудності позову проти Коломойського та Боголюбова лондонському суду.

На початку 2018 року компанія Kroll підтвердила, що до націоналізації ПриватБанк був об'єктом масштабних та скоординованих шахрайських дій, що призвело до завдання збитків щонайменше на 5,5 млрд. дол. Ключові висновки розслідування свідчать, що існують чіткі ознаки того, що кредитні кошти були використані для придбання активів та фінансування бізнесу в Україні та за кордоном на користь екс-акціонерів та груп афілійованих з ними осіб. Також механізми, які використовувалися для маскування джерел та реального призначення кредитів, мають характерні риси скоординованої схеми відмивання коштів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-