Єдиний в Україні завод з утилізації батарейок закрив виробничу лінію

Єдиний в Україні завод з утилізації батарейок закрив виробничу лінію

Укрінформ
Завод «Аргентум», який займався утилізацією використаних батарейок, закрив виробничу лінію.

Про це заявила керівник юридичного відділу МБО «Екологія - право - людина» Ольга Мелень-Забрамна, повідомляє UBR.

«Завод «Аргентум» офіційно не займається діяльністю з утилізації старих батарейок, а збирав їх тільки з дослідницькою метою. У нього немає відповідних промислових потужностей і технологій, щоб це робити системно. Процес був кустарний. Робота йшла неофіційно і несерйозно. У країні є немало підприємств, що мають ліцензії на утилізацію, але необхідних технологій у них теж немає», - прокоментувала Мелень-Забрамна.

Зазначається, що тепер усі відпрацьовані батарейки в країні складуватимуться і чекатимуть вивезення за кордон.

"Заводи з утилізації батарейок є в Євросоюзі, проте для організації їх вивезення, вважають експерти, потрібна держпрограма. Поки що батарейки складують у спеціальних сховищах у великих містах, оскільки на звичайні звалища їх вивозити не можна. Місця вони займають небагато, тому можуть чекати експорту за кордон або будівництва заводу в Україні достатньо довго", - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Євросоюз хоче поставити на кордоні роботів-поліцейських з "детекторами брехні"

Як повідомлялося, з 1 січня 2018 року в Україні набули чинності нові правила сортування сміття відповідно до Закону "Про відходи". Кожен українець зобов'язаний сортувати сміття за категоріями: скло, папір і полімерні матеріали. 

Пункт про сортування сміття додали в Закон "Про відходи" ще в 2012 році. Проте при цьому не було прийнято жодних підзаконних актів, що регулюють правила й особливості сортування. 

Згідно із Законом, штраф для населення за несортоване сміття становить від 340 до 1360 грн, для юридичних осіб - від 850 до 1700 грн.

Переробка і роздільне сортування сміття - одна з вимог Євросоюзу. У листопаді 2017 року Кабмін схвалив Національну стратегію поводження з відходами до 2030 року.

Фото: сайт UBR

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-