Енергоатом: Можемо компенсувати ЄС частку ядерної енергії, втрачену через Brexit

Енергоатом: Можемо компенсувати ЄС частку ядерної енергії, втрачену через Brexit

Фото
Укрінформ
Україна здатна компенсувати Європейському Союзу втрати атомної генерації у розмірі 8,9 ГВт, що відбудуться через Brexit, а також закриття ядерної генерації у Німеччині.

Про це заявив президент ДП "НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський на зустрічі з генеральним директором Європейського ядерного форуму Foratom Івом Дебазеєм, повідомляє прес-служба Енергоатома.

"Як майбутній член Європейського Союзу Україна, яка є другою в ЄС за показником встановленої потужності АЕС, здатна компенсувати і вихід Великої Британії із 8,918 ГВт атомної генерації, і відмову Німеччини від розвитку атомної енергетики. Посилення спільної діяльності Foratom та УЯФ (Український ядерний форум) має стати головним пріоритетом, - сказав Недашковський.

Дебазей, у свою чергу, зазначив, що Foratom "дуже потребує підтримки всіх своїх членів у питаннях впливу на формування політики ЄС щодо розвитку ядерної галузі, у питаннях сприяння досягненню вищого рівня довіри з боку європейського суспільства до використання ядерної енергії в галузях економіки".

"Особливо це набуває актуальності у 2019 році, коли Велика Британія має вийти з Євросоюзу. Оскільки Велика Британія є сильним гравцем і в ядерній галузі, і на політичній арені, ми потребуємо додаткової підтримки для відстоювання позицій ядерної енергетики», - зазначив Дебазей.

Читайте також: У Європі виступають за збереження частки атомної енергетики на рівні 25%

Представник Foratom також розповів про основні тренди, які сьогодні є актуальними в ядерній енергетиці та промисловості ЄС. Серед них: низьковуглецевий розвиток енергетики, конкурентоспроможність підприємств та створення стимулів для інвестицій, ядерна безпека та поводження з відходами, уніфікація законодавства. Зокрема було зазначено, що за ініціативи Європейської комісії, МАГАТЕ, Євроатома, WENRA та Світової ядерної асоціації було створено «Технологічну платформу сталого розвитку ядерної енергетики» та «Групу високого рівня з питань безпеки та поводження з відходами».

Як повідомлялося, членами Foratom є 17 країн: Бельгія, Болгарія, Велика Британія, Іспанія, Італія, Нідерланди, Румунія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Україна, Фінляндія, Франція, Федеративна Республіка Німеччина, Чеська Республіка, Швейцарія і Швеція. Завданням асоціації є формування загальної позиції з широкого кола питань, які постають перед ядерною галуззю, забезпечення інтересів ядерної галузі на європейському та світовому ринках, а також налагодження зв’язків з установами Європейського Союзу тощо.

З 15 червня 2011 р. асоціація «Український ядерний форум» як асоційований член була прийнята до Європейського Foratom. Метою діяльності УЯФ є координація діяльності для вирішення спільних економічних та соціальних завдань, вплив на формування державної політики розвитку ядерної галузі, сприяння досягненню вищого рівня довіри з боку українського суспільства до використання ядерної енергії в галузях економіки. Завданнями асоціації є також формування єдиної позиції з актуальних питань та представлення інтересів галузі, встановлення діалогу між підприємствами ядерної галузі України та інституціями Європейського Союзу, підприємствами ядерної промисловості європейських країн.

Фото: сайт Енергоатому

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-