Апеляційний суд розглядає скарги щодо справи Запорiзького титaно-мaгнієвого комбінaту

Апеляційний суд розглядає скарги щодо справи Запорiзького титaно-мaгнієвого комбінaту

Укрінформ
Центральний апеляційний господарський суд розпочав розгляд апеляційних скарг на рішення господарського суду Запорізької області щодо повернення державі цілісного майнового комплексу Запорiзького титaно-мaгнієвого комбінaту.

Про це повідомляє САП у Facebook.

“28.11.2018 року Центральним апеляційним господарським судом розпочато розгляд апеляційних скарг відповідачів на рішення господарського суду Запорізької області від 09.07.2018 року, яким суд першої інстанції повністю задоволив позов керівника САП в інтересах держави до Компанії “Толексіс Трейдинг Лімітед” та ТОВ “Запорізький титано-магнієвий комбінат” щодо розірвання договору про заснування цього товариства та повернення державі цілісного майнового комплексу комбінату”, - йдеться у повідомленні.

Читайте також: САП завершила слідство щодо судді Подільського райсуду столиці

Зазначається, що суд заслухав доводи представників апелянтів, а також прокурора САП і представника Фонду держмайна, які навели обгрунтовані заперечення проти поданих скарг.

“Заслухавши позиції сторін, а також їх відповіді на питання, що виникли під час розгляду, судом прийнято рішення про оголошення перерви до 15.30 год. 12 грудня 2018 року”, - поінформували у САП.

Під час наступного засідання планується перейти до судових дебатів та завершення апеляційного розгляду.

Як відомо, у 2013 році Фонд державного майна України уклав договір про заснування ТОВ «ЗТМК» з переможцем конкурсу - офшорною компанією Tolexis Trading Ltd (Кіпр), яка входить до групи компаній DF Group (належить бізнесмену Дмитру Фірташу). Метою цієї угоди було залучення інвестицій на впровадження сучасних прогресивних технологій та створення високорентабельного виробництва.

ФДМУ до статутного капіталу новоствореного суб'єкта передав цілісний майновий комплекс комбінату, що раніше перебував в управлінні Державного підприємства «ЗТМК». Компанія Tolexis Trading Ltd здійснила вклад у сумі 110 млн. дол. США, що мав бути використаний для фінансування модернізації виробництва.

Проте фактично підприємство було передано в управління наближеного до інвестора менеджменту, яким більшість із залучених інвестицій розтрачено на погашення раніше створених заборгованостей ДП «ЗТМК» за енергоносії та перед кредиторами, пов'язаними з DF Group. Надалі ці кошти виведені з України через офшорні фірми.

Натомість на модернізацію виробництва, що було головною метою створення підприємства з недержавною часткою, фактично було спрямовано лише 20 млн грн.

Відтак, враховуючи свідоме невиконання інвестором взятих зобов'язань, Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою ініційовано розірвання договору про заснування ТОВ «ЗТМК» та повернення комбінату повністю до сфери державного управління.

До суду 14 листопада 2016 року направлено обвинувальний акт стосовно директора підприємства, яким здійснено розтрату інвестицій в сумі 492 млн грн. Нині триває розгляд обвинувального акта по суті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-