Меркель обіцяє зберегти транзит газу через Україну після запуску Nord Stream 2

Меркель обіцяє зберегти транзит газу через Україну після запуску Nord Stream 2

Укрінформ
Україна має зберегти роль транзитної країни після 2019 року, коли буде введено в експлуатацію російський газопровід "Північний потік-2".

Про це заявила канцлер ФРН Ангела Меркель у Берліні, виступаючи на Українсько-німецькому бізнес-форумі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Німеччина наполягає на тому, щоби Україна залишалася важливою транзитною державою. Після завершення контракту (між НАК "Нафтогаз України" і російським ПАТ "Газпром" про транзит природного газу в ЄС - ред.) наступного року ми маємо зробити все, щоб він знову був наповнений життям", - сказала канцлер, визнавши, що це буде непросто: емоції інколи переважають.

"Північний потік -2" не спрямований на те, щоби Україна були відрізана від транзитних шляхів, переконана очільниця німецького уряду. Незважаючи на різні оцінки проекту, Німеччина всіма силами стоїть на боці України в її намаганні зберегти транзит газу, запевнила вона.

Канцлер ФРН також запевнила у зацікавленості Німеччини розвивати взаємовигідну співпрацю з Україною та подякувала компаніям, які приходять в Україну в непростих умовах. Вона вважає, що поганих прикладів співпраці дуже мало, а позитивних – в сотні разів більше, перспективи ж – дуже добрі.

Меркель також закликала український уряд до продовження реформ, якими болісними вони не були б.

Як повідомляв Укрінформ, "Північний потік-2" - це проект газопроводу з Росії до Німеччини в обхід України через Балтійське море. 51% акцій належить російському Газпрому. РФ хоче побудувати дві нитки газопроводу.

Читайте також: Мусимо зробити все, аби Маріуполь не був відрізаний — Меркель

З кінця 2019 року газотранспортний коридор "Північний потік-2" повинен транспортувати близько 55 млрд кубометрів природного газу щорічно з РФ через Балтійське море до Німеччини.

Супротивники проекту - у тому числі Польща, країни Балтії, Україна, Молдова, США та Данія - стверджують, що "Північний потік-2" збільшить залежність ЄС від "Газпрому", який вже постачає близько третини об'ємів газу в ЄС.

Як заявив раніше голова Нафтогазу Андрій Коболєв, Україна втратить 3 млрд дол., які вона отримує щорічно від транзиту газу до країн ЄС, якщо буде побудований "Північний потік-2".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-