Нафтогаз оприлюднив рішення Стокгольмського арбітражу у справі проти Газпрому

Нафтогаз оприлюднив рішення Стокгольмського арбітражу у справі проти Газпрому

Оновлено
Укрінформ
НАК «Нафтогаз України» оприлюднила оригінали остаточних рішень Арбітражного інституту Торгової палати м. Стокгольма за контрактами на постачання та транзит газу з РФ.

Про це Укрінформу повідомили у прес-службі НАК.

"Зважаючи на значний суспільний інтерес та численні запити на розкриття деталей процесу в Стокгольмі, НАК «Нафтогаз України» вперше публікує оригінали остаточних рішень міжнародного арбітражу за контрактами на постачання та транзит газу", - йдеться у повідомленні.

Деякі частини рішень Стокгольмського арбітражу залишаються закритими через вимоги конфіденційності контрактів між Нафтогазом та Газпромом від 2009 року.

Читайте також: Нафтогаз стягнув з Газпрому вже $22 мільйони за "транзитним" боргом

Як повідомляв Укрінформ, у січні 2009 року тодішні прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко та прем'єр-міністр РФ Володимир Путін підписали контракт на постачання та транзит газу. Базова ціна за 1 тис. кубометрів газу встановлювалася на рівні 450 дол., а її перегляд мав здійснюватися щоквартально, у зв'язку з прив'язкою ціни газу до середньої ціни нафти за 9-місячний період. До ціни застосовувалися знижувальний коефіцієнт, а у майбутньому - також "політичні" дисконти. 

Україна зобов'язувалася купувати 52 млрд кубометрів газу щорічно (для порівняння, у 2017 році Україна імпортувала лише 14,1 млрд кубометрів, на додачу до власного видобутку). У разі недобору цих об'ємів (придбання менше ніж 94% контрактних обсягів) застосовувалася санкція "бери або плати". 

Водночас був підписаний транзитний контракт, у якому тариф на транспортування газу до Європи фіксувався на 10 років в обмін на 20%-ву знижку на газ, що діяла лише у 2009 році. Незалежно від ціни газу, ставка транзиту лишалася б для України однаковою. 

Таким чином, у 2009 році протягом року ціна варіювалася від 198,34 дол. за тис. кубометрів до 360 дол.

Уже в 2010 році, попри знижки Газпрому, фактична ціна газу для України становила уже 330 дол. за 1 тис. кубометрів. Для зниження ціни на 100 дол. за 1 тис. кубометрів президент Віктор Янукович погодив так звані "Харківські угоди", обмінявши знижку на базування Чорноморського флоту РФ у Криму до 2042 року. 

Ще одну 30% знижку Янукович "вибив" у 2013 році, погодивши з РФ кредит на 15 млрд дол. Україна встигла отримати лише перший транш у грудні 2013 року, що становив 3 млрд дол. (так званий кредит Януковича). Також очікувалося, що буде створений консорціум з Газпромом з управління українською ГТС. 

З 2014 року, після зміни керівництва НАК "Нафтогаз України", почалася судова тяганина за контрактами з постачання і транзит газу між українською компанією та російським Газпромом. Після всіх уточнень за контрактом з постачання газу Нафтогаз вимагав від Газпрому 30,3 млрд дол., а Газпром у Нафтогазу - 47,1 млрд дол. За контрактом з транзиту українська сторона вимагала 12,3 млрд дол (16 млрд дол. з відсотками). 

Того ж року Газпром відмінив усі знижки, з квітня 2014 року ціна на газ мала б становити 485,5 дол. за тис. кубометрів. 

До листопада 2015 року ціна на газ і обсяги закупівель погоджувалися у тристоронньому форматі Україна-Єврокомісія-РФ шляхом підписання відповідних додаткових угод до основного договору. 

Нафтогаз протягом 2017-2018 року отримав перемогу в Стокгольмському арбітражі з обох контрактів майже з усіх спірних питань. Зокрема, арбітраж задовольнив вимоги Нафтогазу про компенсацію за недопоставлені Газпромом обсяги транзиту і зобов'язав російську компанію виплатити компенсацію у розмірі $4,6 млрд. 

Остаточна сума розрахунків між компаніями становить $2,6 млрд на користь Нафтогазу. Також щодня нараховується пеня за відмову Газпрому оплачувати штраф. 

Відмовляючись виконувати рішення Стокгольмського арбітражу, Газпром продовжує в 2018 році платити за транзит більшу ціну, ніж виставляє Нафтогаз. Усі переплати Газпрому Нафтогаз зараховує в рахунок погашення штрафу. 

Водночас Нафтогаз вживає дії зі стягнення боргу з Газпрому шляхом арештів майна російської компанії у Європі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-