Укртрансгаз пропонує відтермінувати перехід на добове балансування ринку газу

Укртрансгаз пропонує відтермінувати перехід на добове балансування ринку газу

Укрінформ
Укртрансгаз звернувся до НКРЕКП з пропозицією відтермінувати перехід на добове балансування до закінчення опалювального сезону.

Про це повідомляє прес-служба компанії.

"Станом на 08:00 сьогодні, 22 листопада, лише 103 з 229 замовників послуг транспортування змогли подати номінації вчасно та у відповідний спосіб. Решта ж трейдерів передали оператору ГТС номінації з порушеннями, зокрема на паперових носіях. Укртрансгаз неодноразово звертав увагу учасників ринку на необхідність, відповідно до чинної редакції Кодексу ГТС, подати номінації на грудень через Інформаційну платформу за новими електронними формами з накладанням ЕЦП. Саме в такий спосіб ринок повинен буде обмінюватися інформацією, починаючи з 1 грудня - з переходом на добове балансування", - йдеться у повідомленні.

Крім того, за результатами тестування Інформаційної платформи, що почалося з 19 жовтня, змушені констатувати недопустимо низьку активність учасників ринку в цьому процесі, зокрема: лише 17% замовників послуг транспортування газу на регулярній основі виконували дії в системі добового балансування з початку тестового періоду; третина операторів ГРМ (16 з 44) взагалі проігнорувала необхідність попереднього тестування Інформаційної платформи та не подала жодних даних про своїх споживачів газу; 42% зареєстрованих користувачів в Інформаційній платформі  жодного разу не зайшли до системи протягом останнього місяця; жоден із замовників послуг транспортування газу не надав банківську гарантію за новими формами, як це вимагається оновленою редакцією Кодексу ГТС України, що вступає в дію з переходом ринку природного газу на добове балансування з 1 грудня поточного року.

"Наразі очевидним є висновок, що газовий ринок України не готовий до впровадження добового балансування з 1 грудня 2018 року", - наголосили в газотранспортній компанії.

У зв'язку з цим, Укртрансгаз звернувся до НКРЕКП з пропозицією відтермінувати перехід на добове балансування до закінчення опалювального сезону. Адже критична неготовність учасників ринку до роботи в нових умовах ставить під загрозу зриву проходження опалювального періоду та може спровокувати колапс в енергетичній та соціальній сфері країни. 

Читайте також: Нафтогаз знизив на 17% ціну на газ для промисловості у грудні

Добове балансування природного газу - одна з умов для функціонуванння конкурентного ринку. Торговельні операції з газом будуть консолідовані на біржі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-