Кубів запропонував розпочати перемовини щодо зони вільної торгівлі з Китаєм

Кубів запропонував розпочати перемовини щодо зони вільної торгівлі з Китаєм

Фото
Укрінформ
Україна запропонувала Китаю розпочати спільні консультації щодо передумов створення зони вільної торгівлі між двома країнами.

Про це сказав перший віце-прем’єр-міністр України – міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів на зустрічі з віце-прем’єром Держради Китаю Лю Хе у рамках робочого візиту до Пекіна, інформує прес-служба Мінекономрозвитку/

"За кілька років Україна суттєво розширила власну мережу преференційних режимів торгівлі. Маємо нову угоду про вільну торгівлю з Канадою, завершили переговори про вільну торгівлю з Ізраїлем, завершуємо переговори з Туреччиною. Ми бачимо ефективність цих угод, тож пропоную розпочати спільні українсько-китайські консультації щодо передумов створення зони вільної торгівлі Україна-Китай", - підкреслив Кубів.

Учасники зустрічі зосередили обговорення на розширенні торговельно-економічної співпраці Україна-Китай, як у межах наявних можливостей, так і створення нових інструментів.

«Співпраця з Китаєм є незмінним та стратегічним пріоритетом зовнішньоекономічної політики України. За 8 місяців 2018 року товарообіг між Україною і Китаєм склав майже $6 млрд і зріс на 21%. Але цей обсяг торгівлі не відповідає наявному потенціалу. У найближчі 5 років можемо збільшити товарообіг до $20 млрд на рік. Тож нам слід активізувати роботу за усіма напрямками, які маємо, та опрацювати нові інструменти», - зазначив Кубів.

Читайте також: Українсько-китайська співпраця в агробізнесі посилиться - меморандум

Він зауважив, що після тривалої перерви у роботі міжурядової комісії зі співробітництва Україна-Китай вдалося відновити її діяльність. Це дало суттєвий позитивний поштовх для активізації співпраці між країнами та нарощування обсягів торгівлі і кооперації між підприємствами Китаю та України.

«Ми активізували роботу міжурядової комісії. А під час візиту Ма Кая (віце-прем’єра Держради КНР) до Києва у грудні 2017 року підписали План дій Україна - КНР з реалізації ініціативи спільної побудови “Економічного поясу Великого шовкового шляху” та “Морського шовкового шляху ХХІ ст.» Це є конкретною дорожньою картою для нашої ефективної спільної роботи», - підкреслив Кубів.

Учасники зустрічі також обговорили співпрацю у рамках ініціативи голови КНР Сі Цзіньпіна «Один пояс і шлях», а також співпрацю у сфері енергетики, як традиційної так і альтернативної, інфраструктурних проектів, промисловості, машинобудування, сільського господарства та агроіндустрії, інновацій та цифровізації та інші поточні та перспективні проекти.

Фото: сайт МЕРТ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-