Два порти України готуються до концесії і чекають на ухвалення закону - МЕРТ

Два порти України готуються до концесії і чекають на ухвалення закону - МЕРТ

Укрінформ
У Міністерстві економічного розвитку і торгівлі сподіваються, що профільний комітет Верховної Ради підтримає законопроект №8125 "Про концесії" у другому читанні до кінця року.

Про це повідомив заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Михайло Тітарчук у коментарі Укрінформу.

«Заплановано, що 7 листопада відбудеться розгляд у Комітеті з питань економічної політики для підготовки до другого читання. У нас близько 600 правок надійшло від народних депутатів. Якщо все добре, то ми сподіваємось, що до кінця року його ухвалять. Нам дуже потрібно, бо два проекти вже проходять аналіз ефективності - ДП «Стивідорна компанія «Ольвія» і ДП «Херсонський морський торговельний порт», - сказав він.

Тітарчук додав, що ухвалення нового закону про концесії дасть можливість реалізувати державно-приватне партнерство для різних проектів, але першими стануть вищезазначені два морські порти.

Як повідомлялося, Міністерство інфраструктури України і Міжнародна фінансова корпорація (IFC) 14 листопада 2017 року підписали Меморандум про взаєморозуміння з метою розвитку державно-приватного партнерства (ДПП) у портовій галузі. Зокрема, IFC допоможе структурувати проекти ДПП у двох українських портах - ДП «Стивідорна компанія «Ольвія» і ДП «Херсонський морський торговельний порт». 

Також 9 вересня цього року Мінінфраструктури повідомило про завершення роботи над підготовкою технічно-економічних обгрунтувань (ТЕО) передачі в концесію українських портів "Ольвія" та "Херсон".

Ініційований Мінекономрозвитку законопроект №8125 "Про концесії" був внесений Кабінетом міністрів до Верховної Ради 15 березня 2018 року. 3 квітня Рада прийняла цей законопроект за основу.

Читайте також: У пік сезону пріоритетом є маршрутні перевезення зернових - Укрзалізниця

Як відомо, концесія - це найпоширеніша форма державно-приватного партнерства. Концесія передбачає, що держава або орган самоврядування  на платній та строковій основі передає суб'єктові підприємницької діяльності (концесіонеру) право створити (побудувати) об'єкт концесії чи суттєво його поліпшити та (або) здійснювати управління ним (експлуатацію).

У новому законі поєднуються норми чотирьох раніше прийнятих законів щодо державно-приватного партнерства (ДПП) в Україні і найновіший досвід законотворення за кордоном. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-