Гройсман розкритикував роботу керівників вугільної галузі

Гройсман розкритикував роботу керівників вугільної галузі

Укрінформ
Прем’єр Володимир Гройсман висловив незадоволення роботою керівників вугільної галузі та ініціював негайну підготовку покрокового плану дій для усунення диспропорцій та неефективного управління процесами.

Про це він заявив під час спеціальної наради за участю представників профільних міністерств, парламентаріїв, профспілкових лідерів та керівників місцевих органів влади, повідомляє Урядовий портал.

"Я дуже незадоволений роботою керівників вугільної галузі. Те, що ми бачимо, реальний стан справ не є оптимістичним. Але нам потрібно вжити всіх заходів для того, щоб ситуацію у вугільній галузі стабілізувати. Ми бачимо перспективу зростання споживання українського вугілля. Отже, треба збільшувати видобування, інвестувати у видобуток, в умови праці шахтарів. Сьогодні ми бачимо, що політика керівників галузі – неефективна. Тому я поставив чітке завдання – сформувати план роботи", - сказав Гройсман.

Читайте також: Вугільна галузь потребує модернізації в цілому - Гройсман

Прем’єр-міністр наголосив, що розмови про необхідну модернізацію державних вугільних підприємств, а заразом і про зміни в управлінні активами ведуться не перший рік, під програми модернізації виділяються кошти. Але так чи інакше вони згодом направляються на погашення різниці між високою собівартістю вугілля, добутого на державних шахтах, і його ціною на ринку, яка є суттєво нижчою. Такий підхід – вкрай неефективний, адже відсутність інвестицій в розвиток призводить до зниження видобутку і регулярного виникнення боргів перед шахтарями.

Нарада з питань розвитку вугільної галузі / Фото: Мусієнко Владислав

У цей план, на думку глави уряду, потрібно включити декілька важливих позицій, серед яких – опрацювання створення Національної вугільної компанії, яка об’єднала б вугільні шахти і відслідковувала б ситуацію в галузі, а також запровадження механізмів усунення фінансових диспропорцій, які ведуть до збільшення заборгованості перед гірниками.

"Хотів би наголосити: держава не боргує зарплати шахтарям, бо держава не сплачує ці зарплати. Ми компенсуємо втрати вугільної галузі. Іноді видобування вугілля в декілька разів дорожче, ніж його можливо продати. І в цьому є проблема. Ці диспропорції треба змінити", - додав Прем’єр-міністр.

Гройсман зазначив, що на це буде націлений цей план.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-