В Японії український мед потіснив китайський

В Японії український мед потіснив китайський

Укрінформ
Українські виробники нарощують постачання меду до Японії. За п'ять років експорт українського меду до Країни Вранішнього Сонця збільшився більш як у п'ять разів - з 19 до 96 тонн.

Про це повідомив віце-президент з міжнародних питань «Союзу пасічників України» Андрій Бажин, пише Delo.UA.

“Україна нарощує постачання меду до Японії. Так, якщо у 2014 році до цієї країни було поставлено всього 19 тонн українського меду, то за підсумками 2017 р. - 96 тонн", - йдеться у повідомленні.

Японські покупці споживають близько 51 тис. тонн меду на рік, із яких лише 5% - з японських пасік. У грошовому еквіваленті обсяг місцевого ринку у 2017 році склав 561 млн дол. Близько 70% меду в Японії імпортується з Китаю, але за останні 10 років його частка помітно скоротилася. І на місце китайському меду прийшов український. «Через проблеми з якістю, а іноді і фальсифікацію китайської продукції, український мед тут припав до смаку», - заявляє Бажин.

Читайте також: Україна вичерпала низку щорічних квот на експорт продуктів до ЄС - Мінагро

Він відзначає, що японці готові купувати українську продукцію дорожче, ніж США або ЄС, але і вимоги у них набагато жорсткіші. Вони в основному люблять фасований, виключно рідкий продукт, найчастіше - світлий, прозорий. Популярний у Японії мікс рапсового і акацієвого меду. А якщо на етикетці вказано, що він натуральний - тоді продукт цінується ще більше.

Як повідомляється, підприємство-експортер і його потужності мають бути сертифіковані за одним із міжнародних стандартів харчової безпеки. В Україні компанія-експортер повинна мати дозвіл на експорт меду до Японії. Крім того, така компанія має бути зареєстрована у держоргані, який контролює імпорт продуктів харчування і медикаментів до Японії.

Читайте також: Торік Україна експортувала до ЄС 71% свого меду - ООН

Нагадаємо, Україна входить до топ-5 світових виробників меду. Більша частина продукції - експортується. За даними Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FAO) у 2017 році українські пасічники експортували близько 68 тис. тонн меду на 134 млн дол.

У компанії "Асканія-Пак" (Київ) повідомили, що за 8 місяців поточного року експортовано 22 тис. тонн (-67% рік до року) меду на USD 46 млн (-43% рік до року).

В Україні виробляється значно більше меду, ніж споживається на внутрішньому ринку. Основними споживачами українського меду є країни ЄС і США, куди традиційно поставляється близько 70% і 30% української продукції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-